DİMES GO VİŞNE ROTASI 2017 🍒 KAZ DAĞI – AYVALIK – CUNDA – İZMİR
DİMES GO kutularının üzerindeki yeni rotaların Evde Yok rehberlerini çıkarmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz hafta, vişne kutusunun üzerindeki Kaz Dağı’ndan başlayan, Ayvalık merkez ve Cunda Adası’dan geçip İzmir’de sonlanan Vişne Rotası‘nı keşfe çıktık.
Diğer rotaları öğrenmek isterseniz:
🍒 Vişne : Kaz Dağı – Ayvalık – Cunda Adası – İzmir
🐼 Kayısı : Artvin – Borçka Karagöl – Mençuna Şelalesi
🍑 Şeftali : Gaziantep – Rumkale – Halfeti – Şanlıurfa – Göbeklitepe
🍹 Karışık : Mersin – Kızkalesi – Cennet ve Cehennem Obrukları – Aynalıgöl Mağarası
İşte DİMES GO Vişne Rotası keşiflerimiz!
Kazdağı Milli Parkı
Ege, Akdeniz, Karadeniz ve tundra iklimlerinin hepsinden izler taşıyan bir ekosisteme sahip Kazdağları, Alpler’den sonra dünyanın en önemli 2. oksijen deposu olarak biliniyor. Denizdeki yosunların ürettiği oksijen 5 parmak gibi uzanan dağların arasındaki kanyonlardan yukarı vakumlanıp 800 -1200 metre arasında yoğun olarak birikiyormuş. Kazdağları’nın sadece %10’unu kaplayan Kazdağı Milli Parkı da bu dağların havasını hakkıyla alabileceğiniz kesimi. Böylesine önemli bir oksiyen deposunda geçireceğiniz her dakika ömre ömür katıyor.
Kazdağı Milli Parkı’nda Yürüyüş ve Kamp
Milli Park’ta yürüyüş yapmak için ilk iş Zeytinli Köyü’ndeki Kazdağları Tanıtım Ofisi’ne gittik. Dağı istediğiniz gibi gezebiliyorsunuz ama park sınırları içine rehbersiz giriş yapmak katiyetle yasak. Bunun sebebi parkın dünya çapında biyoçeşitlilik anlamında çok çok önemli bir yer olması ve bu narin ekosisteminin bilinçsiz ziyaretçilerden ve kaçakçılardan korunmak istenmesi. Bunun için bu bölgede bir pilot çalışma olarak alan kılavuzu sistemi getirilmiş. Buranın yerel halkından kişiler önce bir teste tabi tutuluyor, testten geçenler belirli bir eğitime tabi tutularak kılavuz oluyor. Bizim kılavuzumuz olan Hüseyin Bey o kadar ciddiyetle işini yapan biriydi ki resmen grupta sigara içen her insanın her sigara külünü yüreği ağzında takip etti. Sabah 9-10’a kadar tanıtım ofisine geldiniz geldiniz, yoksa rehber kalmıyor. Önerimiz gelmeden bir kaç gün önce ayarlamanız.
Sarıkız’ın Türbesi
Parkın bulunduğu yerin zirvesinde Sarıkız’ın türbesi bulunuyor. Çok zamanınızı almamak için efsanesini hızlı geçeceğiz ama aslında çok önemli bir toplumsal konu olan töre cinayetlerine parmak basıyor. Genç ve güzel bir kız olan Sarıkız köyden kimseye varmak istemeyince köy tarafından adı kötüye çıkarılır. Babasına namusunu temizlemesi söylenir ancak baba kızını öldüremeyince, kazları ile birlikte kızı dağa götürüp ölmeye terk eder. Yıllar sonra dağa çıkanlar babasına kızının yaşadığını söyleyince baba af dilemeye kızının yanına gider. Vardığında kızından yüzünü yıkamak için su ister, kızı bir elini uzatır denizden su getirir, diğer elini uzatır pınardan içme suyu getirir; yani kızı ermiştir. Konum için tıklayın.
Gezilecek Diğer Güzel Yerler
Kaz Dağları’nın sadece %10’u milli park. Geri kalan %90’lık kısmında da bir sürü kaçırmayın diyeceğimiz yerler var.
🌟 Kapsamlı bilgi için Kazdağları Gezilecek Yerler yazımızı okuyabilirsiniz.
Ayvalık Merkez
Ayvalık Sokakları ve Tarihi Rum Evleri
Ayvalık’ın nüfus yoğunluğunu Rumlar’ın oluşturduğu mübadele öncesi dönemden kalma 19. yüzyıl tarihli iki-üç katlı, alınlıklarında yapım tarihi yazılı, pencereleri oldukça ince işçilikle süslemeli, zarif kapı tokmaklı, sarımsak taşından yapılma, cumbalı neo-klasik mimarideki evleri ve dar sokakları Anıtlar Kurulu tarafından koruma altına alınmış. İşte merkezin Çamlık bölgesinde yoğunlaşan tarihi Rum evlerinin oluşturduğu kendine has dokusu tüm Ayvalık’ın en görülesi yerleri.
🌟 Ayvalık’ta nerede denize girilir bilgi almak için Ayvalık Plajları yazımızı, Ayvalık’tan gurme önerilerimiz için Ayvalık’ta Ne Yenir Nerede Yenir ? yazımızı okuyabilirsiniz.
Şeytan Sofrası
Şeytan Sofrası Ayvalık Adalar Tabiat Parkı’nda 360 derece manzarası olan bir tepe. Ayvalık’a bağlı toplamda 22 ada var ve bu adaların 19’u Milli Parka dahil. Şeytan Sofrası’nda da neredeyse hepsi ayaklarınızın altında. Midilli adasını da buradan görebiliyorsunuz. Çok manzara gördük ama Ayvalık’taki Şeytan Sofrası’na ayrı bir hayran kaldık! Her yeri o kadar güzeldi ki nereye bakacağımızı şaşırdık, iki gün üst üste gün batımını farklı cephelerinden izlemeye gittik. Bir gün batıyı seyrettik, diğer gün kuzeyi. Burası aynı zamanda güneşin Türkiye’de en güzel battığı yerlerden kesinlikle. Konum için tıklayın.
Ayvalık Tostu
Ayvalık denilince ilk akla gelen lezzet Ayvalık Tostu’nu memleketinde yemeden dönmek olmaz. Biz de Ayvalıklı Evde Yoklar’a orijinal Ayvalık tostu nerede yenir sorduk ve gelen cevapları da Ayvalık Tostu Nerede Yenir yazımızda listeledik. Şimdiden afiyet olsun!
Küçükköy (Yeniçarohori)
Küçükköy ya da eski adıyla Yeniçarohori Köyü, terk edilmiş bir Rum köyü olmaktan bir sanat köyü ve yaratıcı platform olma yoluna girmiş, geçirdiği hızlı dönüşüm nedeniyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış bir köy. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden yaşayan sanatçılar buraya yerleşerek burada atölyeler ve sergi alanları açmışlar. Henüz yeniden yapılanma bitmediğinden açık olan 20 – 30 işletme var ama şimdiden buranın Alaçatı gibi olma potansiyelini görüyorsunuz. Daha detaylı bilgiyi Küçükköy yazımızda bulabilirsiniz. Konum için tıklayın.
🌟 Kapsamlı bilgi için Yeniçarohori yazımızı okuyabilirsiniz.
Cunda Adası (Alibey Adası), Ayvalık
Alibey, herkesin bildiği eski ismiyle Cunda Adası’nın Cumhuriyet sonrası adı. Kurtuluş Savaşı’nın ilk kurşunlarıdan biri Yarbay Ali Çetinkaya tarafından burada atıldığından adaya ismi verilmiş. İstanbul’daki Rahmi Koç Müzesi’nin, bir devamı niteliğindeki, 19. yüzyıl tarihli ve adanın önemli sembollerinden biri olan Taksiyarhis Kilisesi’nin yeniden restore edilmesiyle oluşturulmuş Rahmi Koç Müzesi, mübadele tarihini yansıtan merkezdeki tarihi evleri ve sokakları, 150 yıllık taş kahve, Aşıklar Tepesi’nde bugün Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı olan Agios Yaninis Kilisesi ve hemen bitişiğindeki yel değirmeni Cunda’nın kesinlikle görülmesi gereken yerleri.
Bizce Ayvalık’ın en gurme noktası Cunda desek yanlış olmaz. Girit mutfağı ağırlıklı, balık-meze ikilisinde seyreden Cunda mutfağını mutlaka deneyimleyin. Aman tabağınızdan papalina eksik olmasın. Yemek üstüne de mis gibi bir lor tatlısı çekin. Konum için tıklayın.
🌟 Cunda Adası hakkında kapsamlı rehberleri için tıklayın:
Cunda Adası Gezilecek Yerler yazımızda okuyabilirsiniz.
Cunda Plajları
İzmir
1. Tarih Meraklıları İçin Bergama
Vay bizim şapşallığımıza! Biz nasıl oldu da bunca zaman Bergama’da görülecek yerin antik kentten ibaret olduğunu düşünmüşüz bilmiyorum. Meğer, UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Bergama Antik Kenti’nin ününün gölgesinde kalmış, tatlı yerleşimleri varmış. Bergama’nın mahalleleri nostalji severler için bir rüya; her yer dönem dizisi seti gibi.
Bergama’nın Tatlı Mahallelerini Gezin
Mutlaka gezmenizi önereceğimiz 3 yer var: Bergama Merkez, Kale Mahellesi ve Atmaca Mahallesi. Kale Mahallesi, Rumlardan kalan taş evlerin içinde mahalle hayatının devam ettiği, müthiş tatlı bir yer. Bir Roman mahellesi olan Atmaca Mahallesi’ni ise görmeye maalesef yetişemedik (dediğimiz gibi Bergama’yı antik kentten ibaret bir gezi olacağını sanıyorduk). Bergama merkez ise ilçenin ticari kalbi olmasına rağmen nostaljik dokusunu koruyarak gelişmiş. Kolonya doldurma dükkanları, satmaya getirdiği çiftlik hayvanlarını kaldırım boyunca dizmiş köylüler tanıdık manzaralar. Burada bir de çarşı anlamına gelen Osmanlı’dan kalma bir Arasta bulunuyor.
Bergama Antik Kenti’ni Görün
Burası ilk parşömenin bulunduğu, Asya’daki ilk kütüphanenin kurulduğu hatta bu kütüphanenin 200,000 ciltlik koleksiyonu ile dünyanın en büyük 2. kütüphanesi olduğu, dünyanın en dik amfitiyatrosuna sahip Bergama. Resmi kuruluş tarihi M.Ö. 241 kabul edilse de aslında kuruluşu daha eskiye dayanıyor. Bunun sebebi bu tarihten önceki hükümdarlarının kral ünvanı taşımaması. Kuruluşunu takip eden 300 yıl boyunca döneminin en parlak Yunan Krallıklarından biri olmuş, ta ki M.Ö. 133’da “kendi rızası” ile Roma İmparatorluğu’na bağlanana kadar.
Aslında antik kent kocaman bir coğrafyaya yayılsa da gün yüzüne kalan 2 yeri var; birisi şehri tepeden gören, sunakların, kütüphanenin ve önceki resimdeki amfi-tiyatronun olduğu Akropol. Burası daha çok krallığın ileri gelenlerinin yaşadığı yermiş. Bergama Antik Kenti’nin en can alıcı kısmı Zeus sunağı ne yazık ki diyeceğiz ama Berlin’deki Pergamon (Bergama) Müzesi’nde sergileniyor. Osmanlı Devleti yaşadığı ekonomik sorunlar nedeniyle kazı çalışmalarını yapan Almanlar’a buradaki Athena ve Zeus sunağını satmış. Onlar da gemilere bindirip Almanya’ya götürmüşler. Bergama Antik Kenti ve bir yerleşim yeri olarak Bergama’nın daha az bilinen ve yaşayan yüzünü Bergama yazımızda anlattık.
2. İzmir Çevresinde Yeni Yerler Keşfetmek İsteyenlere İzmir’in Köyleri
İzmir’i sadece Çeşme, Alaçatı ve Kordon’dan ibaret sananlara İzmir çevresinde, her biri kendi içinde karakteristik özellikler barındıran, küçük ama yarattığı ekolojik, sosyal, ekonomik veya turistik etkiyle büyük yerleşimler var. Hepsi zaman ayırmaya ve görülmeye değer yerler. Zaten garanti ediyoruz ki birinden başladığınızda bir diğerini merak edip yine yollara düşeceksiniz. İzmir çevresindeki bu 10 nokta hakkında detaylı bilgiyi EN GÜZEL İZMİR KÖYLERİ yazımızda bulabilirsiniz.
3. Gurme Takılmak İsteyenlere ve Kitesurf İçin Alaçatı’ya Alternatif Arayanlara Urla
İyi bir tatil anlayışınız, orada yedikleriniz içtiklerinizle gastronomi lugatınıza yeni kelimeler katmaksa Urla tam aradığınız yer. Çünkü Urla, İzmir’in üzüm bağlarıyla örülü, çeşitli gurme aktiviteleri bulabileceğiniz en sofistike bölgesi. Tüm detayları URLA BAĞ YOLU yazımızda bulabilirsiniz. Burada yapılacaklar arasında Alaçatı’ya alternatif olarak bir de kitesurf var aklınızda olsun. Ayrıca İZMİR’DE NE YENİR, NEREDE YENİR? – İZMİR’İN YERLİSİNDEN ÖNERİLER yazımızda da Ege mutfağının mabedi İzmir’den restoran önerileri bulabilirsiniz.
4. Deniz Tatili Arayanlara En Güzel İzmir Plajları
İzmir demek Ege’nin en güzel sahilleri ve plajları demek. İzmir’de deniz tatili yapmak isteyenler İZMİR PLAJLARI – YÜZMEK İÇİN 10 GÜZEL KOY derlememize bir göz atmadan havlu yaymasınlar.
5. La Dolce Vita Yaşamak İsteyenlere Toskana Tadında Deneyimler
Sıkı durun Toskana ayağınıza geldi! O mor ve mis lavanta tarlaları sadece Fransız bayırlarında yok. İzmir, Seferihisar’da da dondurmasından şenliğine lavanta turizmi günden güne gelişiyor. O citta slowlar (yavaş / sakin şehir) sadece İtalya’da yok. Türkiye’nin ilk yavaş şehri Seferihisar ve onun sahil kasabası Sığacık İzmir’de sizleri huzura ve bir durup soluklanmaya çağırıyor. Şirince mimarisiyle göz alıyor Alaçatı ise butik ve niş restoranlarıyla damak çatlatıyor. İzmir’den Toscana tadında diğer deneyimler neler öğrenmek için İZMİR’DE TOSKANA’YI YAŞAMAK İÇİN 8 YER yazımıza tıklayın.
6. Rahat Batanlara Aktif İzmir: Alaçatı’da Rüzgar Sörfü & Selçuk’ta Serbest Paraşüt
Hiç gelemem ben öyle bütün gün şezlongta yağlar sürünüp güneşlenmeye diyen has Evde Yoklar için ALAÇATI’DA RÜZGAR SÖRFÜ, Selçuk’ta 4.000 METREDEN SERBEST PARAŞÜTLE ATLAMA gibi aktiviteler var.
Böylece vişne rotasının sonuna geldik…
Bir de, bu zamanlar için, ne dersiniz? Havası, ve bahsettiğiniz güzellikleri yakalamak adına sezonu açısından değerlendirebilir misiniz?
Denize giremeyeceksiniz, hala soğuktur denizi. Ama sakin olması bakımından keyifli olur
Merhaba,
Seyahatiniz kaç gün sürdü ya da kaç gün önerirsiniz?
Ne yaptığınıza bağlı değişir, hepsine 1’er gün de olur 2’şer de
Merhabalar, kılavuzunuz Hüseyin Bey’in soyadı neydi acaba? Kılavuzlarda iki Hüseyin Bey geçiyor 🙂
Hüseyin Zambak
Hüseyin Yetiştiriciler
Teşekkürler
Selamlar
Bihter
Malesef hatırmamıyoruz
Tebrikler…