ALAÇATI’DA GEZİLECEK YERLER

Hoş geldiniz sefacılar! E öyle ya, Alaçatı’nın olayı hoş mekanlarda takılmak, piyasa yapmak, bakımlı insanlar görmek, güzel giyinmek, iyi yemek, uzuuun geceler ve gerekli gereksiz alışveriş yapmak. Alaçatı’ya geliyorsanız öyle ören yeriydi, müzeydi vs beklemeyin. Katıksız bir kendini şımartma yeri. Biz de dolce vitacılara nokta atışı keşifler yaptırmak için buradayız.

Ama söylemeden de edemeyeceğiz, Alaçatı’ya ne olmuş öyle? Soyulmuşuz da haberimiz yok. Hayır, fiyatları kastetmiyoruz. Evet, fiyatlar çok yüksek ama bu sırf tribünlerden alkış toplamak için Alaçatı fiyatlarına giydiren yazılardan olmayacak.

Bize asıl soyulmuş hissettiren, arkamızı döndüğümüzde bıraktığımız o nadide Alaçatı dokusunu yerinde bulamamak oldu. Eski Rum yerleşimi nostaljisinin ve Akdeniz’e özgü sade zerafetin birbirine yoğrulduğu, kendine has bir havası vardı Alaçatı’nın. Şimdi ise buranın dokusu ile uzaktan yakından alakası olmayan ve kalitesiz işletmelerin hücumu ile kitle turizmine doğru bel vermiş gidiyor.

Eskinin sanat ve zevkle bezenmiş sokakları şimdilerde bangır bangır göbek havası çalan mekanlar, nargileciler ile dolmuş, bozulmuş. Yanlış anlaşılmasın, kimsenin zevkini eleştirmiyoruz. Bizim üzüldüğümüz Alaçatı kimliğinin kaybolması. Alaçatı’nın kendine özgü bir dokusu vardı, o yüzden özeldi. Şimdi yer yer Tophane’yi, yer yer Bodrum Çarşı’yı andırıyor. Alaçatı Alaçatı kalsa ne olurdu sanki?

Oysa, Alaçatı için Türkiye’nin Cote d’Azur‘u olacak deniyordu. Gerçekten de yıldızı parlıyordu. Maalesef Alaçatı için butik bir tatil yeri demek giderek zorlaşıyor.

Şimdi biz iki homurdandık diye siz karalar bağlamayın, olur mu? Alaçatı tehdit altında ama öyle bitmiş falan değil. Hala Türkiye’nin en gözde tatil beldelerinden. Biz de size güzel mi güzel hissettirecek bir Alaçatı rehberi hazırladık.

Alaçatı Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

Alaçatı’ya Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Alaçatı’ya gelmek için en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı. Türkiye’nin birçok şehrinden İzmir’e direkt uçuş var. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapmanızı öneririz. Fiyat karşılaştırması yapmak ve uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


Alaçatı Nerede, Deniz Nerede?

Bildiğiniz üzere Alaçatı Çeşme’nin bir beldesi. Alaçatı merkeze Köyiçi deniyor. Hani o begonvilli taş evli şirin sokakların fotoğraflarının çekildiği yer. Alaçatı’nın nabzı burada atıyor butik oteller, restoranlar ve butikler burada. Ancak Köyiçi deniz kenarında değil.


Alaçatı’da Oteli Hangi Bölgeden Tutmalı?

Alaçatı’yı köyiçi, port ve surf zone olarak 3 ana bölüm gibi düşünebiliriz.

Köyiçi – Alaçatı’nın merkezi. Tüm otellerin, dükkan ve mekanların olduğu yer. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Alaçatı köyiçi otellerini incelemek için tıklayın.

Port Alaçatı / Alaçatı Limanı – Port Alaçatı marina ve site karışımı nezih bir yerleşim. Normal siteden en büyük farkı evlerin önüne arabaların değil, teknelerin park edilmesi. Çok güzel evler ve birkaç restoran var. Tekne sahibi değilseniz çok yolunuz düşmeyebilir, ama akşam yemeği için hoş olabiliyor. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Tesisin devamındaki bölümde de bizim zevkimize hitap etmeyen bazı gece kulüpleri var.

Gündüzleri insanlar denize gittikleri için Köyiçi çok sönük oluyor. Hatta birçok işletme akşama kadar açmıyor bile. Ama çoğunlukla Köyiçi’nde konaklamak tercih ediliyor çünkü:

1. Köyiçi Alaçatı’nın cazibe merkezi
2. Gündüz denize gitmek için araba kullanmak sıkıntı değil de, akşam sofradan kalktıktan sonra insan oteline yürümek istiyor.
3. Tarihi taş konaklardan çevrilen butik otellerde kalmak Alaçatı deneyiminin bir parçası.

Ama Köyiçi’nde ses ve kalabalığın burnunuzdan geleceği noktalar var, bir de kurtarılmış bölgeler. Otelinizi seçerken doğru yerden seçmek çok çok önemli. Önerdiğimiz otelleri aşağıda bulabilirsiniz.

Alaçatı Surf Zone – Adı üzerine, rüzgar sörfü yapılan yer. Dünyanın en ama en iyi windsurf noktalarından biri olarak geçiyor. Burada birkaç otel, sörf okulları ve restoranlar var. Araba ile Köyiçi’nden 10 dakika sürüyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

PWA (rüzgar sörfü dünya kupası) ayaklarından biri burada yapılıyordu ancak ülkemizde gerçekleşen terör saldırıları sebebiyle Alaçatı’dan aldılar. PWA’ın Alaçatı ayağını iptal edince sadece şampiyonayı etkilemedi, yabancı sörfçüler buraya tatile gelmekten de ürktü. Öyle olunca da eskiden sörfçülerden kalkınan işletmeler boş kaldı ve başka müşterileri çekme derdine düştüler. Akşamları meyhaneye dönmeye başladılar. O da tabi ki buradaki sörf dokusunu değiştirdi. Anlayacağınız buradaki sörf kültürünün yara alması Alaçatı’nın genel dokusuna da iyi gelmedi.


Alaçatı’da Seçtiğimiz Oteller

Alaçatı’da her zevke ve bütçeye uygun bir konaklama seçeneği var ama tercihinizi Alaçatı’nın otantik dokusuna uygun taş evlerden ve otellerden yana yaparsanız çok daha keyifli bir konaklama deneyimi yaşarsınız. Alaçatı’dan bizim seçkimiz olan oteller ve evleri aşağıda veriyoruz.

Viento Alaçatı $$

Viento Alaçatı Hotel, 150 yıllık restore edilmiş bir Osmanlı evinin butik otele dönüştürülmüş hali. Açık havuzu var. Otele evcil hayvan kabul edilmiyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Evliyagil Hotel By Katre $$

Köyiçi’ne (yani Alaçatı’nın merkezine) yürüme mesafesinde ama sakin tarafında, 10 odası bulunan taş bir butik otel seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.

Kaipo Alaçatı $$

Kaipo Alaçatı, Hacımemiş Mahallesi’nde, 11 odalı bir yetişkin oteli seçeneği. Kahvaltı dahil sistem hizmet veriyor. Havuzu var. İncelemek için TIKLAYIN.

Alaçatı Zeytin Konak Hotel $$

Alaçatı’nın merkezine yakın bir lokasyonda dört konaktan oluşan bir butik otel seçeneği. İncelemek için TIKLAYIN.


Aşağıdaki bağlantılardan Alaçatı’daki tüm otelleri inceleyebilirsiniz.

Çeşme’deki KİRALIK EVLER ve VİLLALAR
– Alaçatı’daki tüm OTELLER için TIKLAYIN.

Fiyat karşılaştırmasını kişi başı maliyetlere göre yapıyoruz. Özellikle evlerde çok daha fazla kişi aynı anda konaklama yapabileceği için kişi başı maliyetler de düşüyor. Çiftler için de uygun fiyatlı güzel evler mevcut. Alaçatı’dan daha detaylı otel önerilerimizi ALAÇATI’DA NEREDE KALINIR? yazımızda bulabilirsiniz. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


Alaçatı’da Günlük ve Saatlik Tekne Kiralamak

İzmir’den veya Alaçatı’dan günlük ve saatlik tekne kiralama şansınız da var. Böylece ister kendinize özel bir happy hour akşamı isterseniz de koy koy dolaşıp denize girmeli bir gün yaratabilirsiniz.
– İzmir merkezdeki saatlik kiralanabilir tekneleri görüntülemek için tıklayın.
– Alaçatı’daki saatlik kiralanabilir tekneleri görüntülemek için tıklayın.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Merkezdeki, yani Köyiçi’nde bir yerden bir yere yaya olarak gitmek mümkün ama denize gitmek için arabaya ihtiyacınız olacak. Çünkü yüzme yerleri yürüme mesafesinde değil.

Ayrıca Alaçatı tatilleri genelde tüm Çeşme’yi kapsayacak şekilde yaşanıyor. Yani Alaçatı’yı merkez edinip, genelde insanlar gitmeli gelmeli geziler yapıyorlar. Çünkü Çeşme’nin genelinde, hatta Urla taraflarında kaçırmak istemeyeceğiniz restoranlar, plajlar, barlar, vs olacak. Özetle, ya aracınızla gelmeyi, ya da araba kiralamayı düşünmelisiniz. Diğer seçenek de taksi ama taksi fiyatları yüksek.
İzmir Havalimanı’ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.

Alaçatı’da Gezilecek Yerler

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Alaçatı Gezilecek Yerler

  1. Köyiçi
  2. Port Alaçatı
  3. Surf Zone
  4. Kemalpaşa Caddesi
  5. Hacımemiş
  6. Pazaryeri Cami
  7. Delikli Koy
  8. Ilıca Halk Plajı
  9. Before Sunset Beach
  10. The Beach of Momo
  11. Cove Aya Yorgi
  12. Değirmenler

Yeme-İçme

  1. Eflatun
  2. Asma Yaprağı
  3. Dutlu Kahve
  4. Enginarre
  5. Nevi Cafe Bar Restoran
  6. Kült
  7. Traktor
  8. Sommer Klein
  9. Dusk
  10. Om Paparazzi
  11. Alaçatı Port
  12. Mazı
  13. Alaköy Pastanesi
  14. Alaçatı Tatlıcısı İmren

Alışveriş

  1. Eski Tütün Dükkanı
  2. ISTLONDON
  3. Bashaques
  4. Ojarna

1. Alaçatı’nın En Keyifli ve Keyifsiz Sokakları


Bildiğiniz üzere Alaçatı sokakları pek meşhur. Alaçatı diyoruz, ama aslında Köyiçi’ni kastediyoruz. O kadar hoşlar ki genelde ilk kez gelenler bu cumbalı, begonvil sarmış tatlı taş konakları fotoğraflamaktan ilerleyemiyorlar. Rumlardan kalan mimari korunduğu gibi, hayret bir şekilde (gözlerim doluyor) yeni yapılar da aynı tarzda inşa edilmiş.

Ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi Alaçatı bir değişim içinde. Ve enteresandır ki bu değişim fiziksel bir bölünme halinde gerçekleşiyor. Köyiçi’nin merkezindeki Köşe Kahve’nin önünden Alaçatı sokakları T şeklinde 2 ana artere ayrılıyor. Birisi eskiden Alaçatı’nın en prestijli yeri olup bugün Alaçatı’daki başkalaşmayı en çok hissettiğiniz Kemalpaşa Caddesi. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Diğeri de sonradan gelişen ve Kemalpaşa’nın tahtını çalan, Dutlu Kahve’ye uzanan Hacımemiş Mahallesi’ni dolaşan sokak. Zaten haritaya baktığınızda önerilerimizin yoğunluğundan nereyi kastettiğimizi kolayca görebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Azıcık da bu kartpostallık sokakların tarihine değinecek olursak, çoğu taş evin 19. yüzyıldan kalma olduğunu biliyoruz. O dönemde Alaçatı’nın adı “Alatzata”ydı ve yaşayan 50 bin kişinin 45 bini Rum’du. 1. Dünya ve Kurtuluş Savaşları, ve ardından yaşanan zorunlu göç sebebiyle peyderpey Alatzata’yı terk ettiler. Yerlerine Kosovalı, Bosnalı, Arnavut ve Boşnak göçmenler, Selanik, Kavala, Girit ve İstanköy’den mübadiller geldi.

2. Ayios Konstantinos Kilisesi / Pazar Yeri Cami


Alaçatı pek kültür gezisi yeri değil dedik ama Köyiçi’deki Ayios Konstantinos Kilisesi / Pazar Yeri Cami’ni ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Köydeki müslüman nüfus artınca köyün kilisesi camiye dönüştürülmüş ama içinde Alaçatılı Hristiyanlar için ufak bir şapel bırakılmış. Fener Rum Patriği geçtiğimiz yıllarda özel izinle burada bir ayin gerçekleştirmişti. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

3. Windsurf & Kitesurf


Alaçatı dünyanın en iyi windsurf noktaları arasında yer alıyor. Hatta Türkiye’de patlayan bombalara kadar Dünya Windsurf Şampiyonası’nın bir ayağı burada yapılıyordu.

Alaçatı’yı özel yapan ne mi? Hemen anlatalım:
1. Rüzgar ideal sertlikte ve istikrarlı bir şekilde esiyor ama kapalı bir koyda olduğu için su dalgalanmıyor.
2. Deniz yavaş derinleşiyor.
3. Yılın 300 küsur günü rüzgarın esmesi de windsurf öğrenmeye gelip, rüzgar yok diye kıyıda kala kalma ihtimalinizi düşürüyor.
İşte bu üçlü kombinasyon Alaçatı’yı çok özel bir yer yapıyor.

Bizim Alaçatı’daki windsurf deneyimimizi detaylıca okumak için ALAÇATI’DA RÜZGAR SÖRFÜ yazımıza tıklayabilirsiniz.

Özellikle de başlangıç ve orta seviyeler için Alaçatı bulunmaz nimet. Ders almak ya da ekipman kiralamak isterseniz koyda yan yana dizilmiş birçok windsurf okulu var. Gittiğinizde hepsi ile görüşüp teklif alabilirsiniz, önden ayarlama yapmak gerekmiyor. Türkiye’deki tüm windsurf okullarını görmek için: TÜRKİYE’DEKİ RÜZGAR SÖRFÜ OKULLARI LİSTESİ

Diğer bir seçeneğiniz de kitesurf öğrenmek. Ben daha önce birkaç farklı yerde denemiş, bir türlü şeytanın bacağını kıramamıştım. Ama bu koyun mükemmel şartları sayesinde nihayet ben de bir kite’çı oldum! Daha önce denediniz ve pes ettiyseniz Alaçatı’nın kolaylaştırıcı şartlarında bir daha deneyin deriz. Türkiye’deki tüm kitesurf okullarını görmek için: TÜRKİYE’DEKİ KITESURF OKULLARI LİSTESİ

Kitesurf ve windsurf aynı koyda ama koyun farklı yakalarında yapılıyor. Hangisine başlasam diye arada kalırsanız:

– Kitesurf’ün avantajı eşyalarınızı kolayca arabaya koyup istediğiniz yere gidebilmeniz. Rüzgar sörfü ekipmanlarını arabaya sığdırmanız zor. Yani nerede okul varsa oradan kiralayıp surf yapmanız lazım. İkisinin ekipmanının da oldukça maliyetli olduğunu söyleyelim.
– Diğer taraftan Türkiye’de windsurf çok daha yaygın. Neredeyse her büyük otelde, rüzgarlı sahil kasabasında kiralama imkanı var.
– Eğer 1 hafta boyunca her gün ders almayı planlamıyorsanız kitesurf’ten pek randıman alamazsınız. Windsurf çok öyle değil, ikinci günün sonunda bile az çok bir şeyler kıvırmaya başlıyorsunuz.

Son olarak, biri sportif öbürü şezlong gülü olan çiftler üzülmesin. Bu alanın sahilinde birçok hoş cafe var. Sörfçü trafiği nedeniyle burada yüzmek tehlikeli ve bir o kadar keyifsiz olsa da sahildeki şezlonglarda güneşlenebilirsiniz. Ayrıca sörf okullarının yoga, meditasyon vs gibi yan aktitiveleri de oluyor.

4. Beach Clublar & Plajlar

Before Sunset

Öncelikle yüzmeye gitmek için, ister kendi arabanız, ister taksi olsun, bir araca ihtiyacınız olacak. Sadece Alaçatı’nın yüzme imkanları ile kısıtlı kalmak istemeyeceksiniz. Aya Yorgi gibi Çeşme genelindeki yerlere gitmek isteyeceksiniz. Kaldı ki Alaçatı içindeki yüzülebilir yerlere gitmek için dahi araç lazım.

Ülke genelinde Beach Clublar sahilleri parselledikleri için insanlar haklı olarak tepkililer. Diğer taraftan toplumumuzda ne ortak alan kullanım görgüsü, ne de çevre bilinci olduğu için bir plaja gittiğinizde de bira şişeleri, sigara izmaritleri içinde oturmak, kafanızın üzerinden uçan toplardan sürekli kaçmak zorunda kalıyorsunuz. Neyse ki bu taraflardaki plajlar bu konularda ülke ortalamasına göre çok daha iyiler.

Delikli Koy

Alaçatı’dan yakınlarındaki bazı seçenekler:
– Windsuf alanı yakınındaki Delikli Koy. Plaj yerine kaya formasyonları olduğu için ilk tercih olmuyor. O yüzden da sıkış tepiş değil, rahat ediyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.
– Kumluk ve sıcacık olması nedeniyle yoğun talep gören, neredeyse kucak kucağa oturulan Çeşme’nin Ilıca Plajı. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Ama en sağlıklısı, Çeşme tarafında kendinize bir plaj beğenmek için İZMİR PLAJLARI yazımızı okumak olur. Kumluk / taşlık, tesis var/ yok gibi detayları orada bulabilirsiniz.

Bununla birlikte Beach Clublar ortamları, tasarımları, müzikleri ve yemekleri ile Alaçatı deneyiminin önemli bir parçası. Alaçatı’ya madem kendinizi şımartmaya geliyorsunuz, o zaman beach clubları es geçmeyin. Favorilerimiz;

– Instagram’ı sallayan ve rezervasyonsuz girilemediği için kapısı biraz gıcık olan Before Sunset Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
– Gün batımı partileri ile coşan ve ünlülerin tercihi olan Beach of Momo Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.
– Eskiden Babylon olan, daha genç ve alternatif olduğu için sevdiğimiz, Çeşme’nin en güzel koyu Aya Yorgi’deki Cove Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Ama siz yine de kendi zevkinize en uygun yeri bulmak için bizim ÇEŞME’DEKİ BEACH CLUBLAR yazımızdaki diğer önerilerimize de bir göz atın.

5. Akşamları Dolup Taşan Mezeciler

Köyiçi denize komşu olmadığından mı nedir, burada insanın canı balık değil de, meze çekiyor. Zaten Çeşme geneline bakacak olursanız favori her zaman balık ama Alaçatı’da kendinizi her gece mezeye oturmuş bulursanız şaşırmayın.

Tahmin edersiniz ki o mübadiller, göçmenler Alaçatı’ya elleri boş gelmemişler. Memleketlerinden getirdikleri leziz tarifler ve favasından enginarına Ege klasikleri mezecilerin büfelerini donatıyor. Bazı meşhur Alaçatı mezecilerine gelecek olursak:

Eflatun – Köyiçi’nde, piyasanın tam merkezinde, sokaktan geleni geçeni seyrede seyrede meze keyfi yapmak isterseniz Eflatun tam yeri. Ama bence robespiere ve vongole başta olmak üzere ana yemekleri meze büfelerinden daha iyi. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Asma Yaprağı Alaçatı’nın en isim yapmış mezecilerinden. Köyiçi’ndeki avlularında nostaljik bir köy evi hissiyatı var. Büfedeki çeşitler ve sunumları da çok göz dolduruyor. Ancak minnacık bir tabak sebzeli mezenin bir gurme hamburger fiyatına gelmesine de hazır olun. Buna rağmen yoğun talep görüyor. Kibar ama burunlarından pek kıl aldırmıyorlar. Biz tercih etmiyoruz. Rezervasyon şart. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Dutlu Kahve – Alaçatı’nın köy kahvesinden mezeciye dönen, kocaman bir dut ağacının altındaki mavi-beyaz pötikareli masalarıyla çok sevilen mekan. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Enginarre – Alaçatı’nın en samimi mezecilerinden. Sahibinin anne babası da Kabak Çiçeği isimli yine el emeği göz nuru bir mezeci işletiyor. Fiyat olarak Alaçatı’daki en hesaplı yerlerden olmakla birlikte İzmir merkezde çok daha uygun fiyata yiyeceğiniz kesin. O da Alaçatı faktörü. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Nevi – Bizim favori mezecimiz burası ama Alaçatı’ya arabayla 10 dakika mesafeki Yıldızburnu’nda. Bir kere denize sıfır masalarda yiyorsunuz. Mezeler özenli ve hep ufak bir dokunuşla farklılaştırılmış, daha çok “yeni meyhane” tarzında. Ayrıca Köyiçi’nin keşmekeşine tezat sakin ve nezih. Sahibi İzmir’deki meşhur bar 1888’in eski işletmecisi olduğu için müzikler de çok iyi. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Tabi ilk günlerde mezeye dadanınca ilerleyen günlerde değişikliğe ihtiyaç oluyor. Pizza, hamburger, balık gibi yeni heyecanlar ararsanız diğer mekan önerilerimizi ALAÇATI MEKANLARI yazımızda bulabilirsiniz.

6. Gece Hayatı – Alaçatı’ya Uyumaya Mı Geldik?


Çeşme ve Eskişehir sanırım Türkiye’de gece hayatının en iyi olduğu yer. İstanbul’da ne kadar asosyalsek, Çeşme’de de bir o kadar sosyal oluyoruz ve bizce bunun sebebi buradaki güzel mekanlar ve insanlar. Tahmin edersiniz ki yazın İzmir’de gecelerin en civcivli olduğu yer Alaçatı/Çeşme oluyor ama İzmir’deki makul fiyatlara da elveda diyorsunuz. Burada özet geçiyoruz ama siz bi ALAÇATI GECE HAYATI yazımıza da bakın.

Beachlerde Gün Batımı Partileri

“Biiç kılaplar”a antipati yoğun ama gün batımında canlı müzik eşliğindeki partiler güzel değil dersek yalan olur. Ben de bangır bangır beach clubları tercih etmiyorum ama happy hourlar başka konu. Elinizi vicdanınıza koyup de söyleyin, güneş batarken deniz kenarında çıplak ayak kumda dans etmek kulağınıza güzel gelmiyor mu? 🙂

Genelde bir DJ çalıyor ve ona eşlik eden bir perküsyon ya da vokal oluyor. Tüm aksiyon 1-2 saat içinde yanıp sönüyor, sonra herkes evine dağılıyor. Biraz kasıntı bulabilirsiniz. Gerçekten kadın ve erkekler o kadar bakımlı oluyorlar ki insan refleks olarak karnını içine çekiyor. 😀 Beach of Momo ve Before Sunset‘in gün batımı partilerini takip edebilirsiniz.

Barlar

Alaçatı tam bir bar-hopping yeri. O kadar hoş yerler var ki tek bir yer seçip, tüm geceyi orada geçirmek yazık olur.

Kult, İstanbul’daki Twins Cocktail Lab’in pop-up kokteyl barı. Meydana yayılmış koltukları ile rahat rahat muhebbet etmek isteyenler için ideal. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Şöyle Köyiçi piyasasının göbeğinde, geleni geçeni süzmeli bir şeyler içmek isterseniz adresiniz Traktör. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Clublar

Elektronik müzik sevenlerin tercihi ise ünlü DJ’leri ağırlayan Sommer Klein. Yerleşim alanından uzakta, surf koyuna doğru olduğu için çok daha rahat ses yapabiliyorlar. Haritada 8 numara.

Zaten aynı yerdeki Dusk da en popüler happy hour mekanı. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Canlı Performans

Gündüz beach ortamı geceleri canlı müzik performansları ile yılların klasiği olan, 2021 yazında Om ile birleşerek yeni bir yüze kavuşan Om Paparazzi var. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Diğer

Chill-Out gibi bir bacağı burada gerçekleşen festivaller için de gözünüzü billboardlardan ayırmayın.

Bir de dolup taşan ama bizim ne müziklerini, ne de ortamlarını haz etmediğimiz Alaçatı Port’taki Tren ve Öküz var. Sakın bir öneri gibi algılanmasın, sadece atladığımız sanılmasın diye koymak zorunda kaldık. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

7. Bazı Dükkanlar Çok Güzel


Sormayın, Alaçatı çok fena. Bir sürü güzel dükkan var. Sanat galerisinden, antikacısına, seramikçisine, gözlükçüsüne öyle güzel şeyler var ki insanın gözü dönüyor. Hiç bir şey olmasa insan sokaktaki incik boncuğa sarıyor. Eğer nitelikli şeyler arıyorsanız size bir iki güzel dükkan önerebiliriz:

Eski Tütün DükkanıRumisu’nun şal ve gömleklerinden, el yapımı takılara, yerli sanatçıların heykellerinden seramiklere sanat ve zevk kokan bir dükkan. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

IstLondon – Urla ve Alaçatı’da bir sürü seramik atölyesi açıldı. IstLondon da bunlardan bir tanesi. İncecik seramikten pastel tonlarda ve yalın tabak, bardak, çaydanlık gibi mutfak eşyaları yapıyorlar. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Bashaques

Bashaques – Alaçatı’nın en neşeli dükkanı burası herhalde. Yine seyahatlerden ve sanattan ilham alan bir moda dükkanı. Nişantaşı’nda da yeri var, Alaçatı mağazasında daha çok tiril tiril elbiseler, bikiniler, ipek kimonolar ve espadriller gibi yazlık ihtiyaçlara yönelik şeyler satıyor. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Ojarna – Sanırım sahibi bir gezgin ve Afrika seyahatlerinden topladığı aksesuarları bu dükkanında satıyor. Bence ürünler çok hoş ancak sanatçı falan değilseniz günlük hayatta kullanması zor parçalar. Ama tatil kasabalarında egzotik şeyler son derece havalı duruyor tabi. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

8. Alaçatı Kahvaltıları

Seksene yakın ülke gördük, hala Türkiye kadar şu kahvaltı konusunu ciddiye alan bir memleket daha göremedik. Hele bir de iş brunch’a döndü mü çeşit üzerine çeşitten masada dirsek koymaya yer kalmıyor. Normalde serpme kahvaltılardaki israfa üzülürüm ama geç yatılıp geç kalkıldığından Alaçatı’da genelde günler 2 öğün oluyor, artık tıka basa yersiniz.

Alaçatı sofralarında geleneksel Türk kahvaltısına ek olarak İzmir pişisi ve boyozu görebilirsiniz. Eğer sofrada yoksa ısrarla bir Alaçatı klasiği olan lor-reçel de isteyin. Hatta boyoz üzerine koyup bizim için de ısırın.

Konu smoothie bowl’lar, pancake’ler, kruvasan içi omletler, spirulinalı shake’lere gelince de Alaçatı Kaliforniya’yı aratmıyor. İster sucuklu yumurta çocuğu, ister eggs benedict evladı olun ALAÇATI KAHVALTI MEKANLARI yazımıza bakmadan karar vermeyin. Zaten eli mahkum bir ya da birkaç kez otel kahvaltısını kaçıracaksınız. 🙂

9. Alaçatı’nın Otantik Dokusuna Uygun Evlerde Konaklayın

Fotoğraf Kaynak: www.airbnb.com.tr

Alaçatı mimarisinin mihenk taşı, buradaki köklü Rum kültürüne sahip çıkan, otantik taş evler, oteller ve konaklar. Buraya geldiğinizde kendinize yapabileceğiniz en kıyak güzelliklerden biri ister çift olun ister kalabalık bir arkadaş grubu, sadece size özel, havuzlu, müstakil bir ev / villa tutmak olur. Alaçatı ve tüm Çeşme’de keşfettiğimiz tüm güzel evleri Çeşme’de Günlük Kiralık Villa ve Tatil Evleri adlı tek bir yazıda topladık, yukarıdaki ev gibi favorilerimizin yanına da kalp kondurduk. Göz atmadan plan yapmayın, sonra neler kaçırdığınıza üzülürsünüz.

10. Butik Otel Seçerken Dikkat Edin


Alaçatı’da şahene 3-5 odalı butik oteller var. Bunlarda konaklamak Alaçatı deneyiminin en güzel parçalarından. Ama yanlış bir seçim tatilinizi burnunuzdan da gelebilir. Zira gecenin 2’sinde odamın içinde yankılanan “Köpürürsün gluk gluk gluk” nidaları yüzünden az kalsın katil olacaktım.


Özetle, sakın güzel bir otel bulunca kefal gibi atlamayın. Alaçatı’da otel seçerken konum her zamankinden çok önem kazanıyor. O yüzden lütfen ALAÇATI’DA NEREDE KALINIR yazımızı okuyun. Biz çektik ama merak etmeyin siz çekmeyeceksiniz. Yani size sevdanın yolları, bize kurşunlar.

11. Demlenmek İçin Yıldızburnu


Eğer piyasanızı yapıp, kurtlarınızı döktüyseniz ve artık sakin takılmaya hazırsanız, sizi Alaçatı’nın az ötesindeki Yıldızburnu’na alacağız . Bu içinde tek tük işletme olan koy galiba bizim akşam demlenmek için favorimiz. Mezeciler bölümünde bahsettiğimiz Nevi de burada. Yemek sonrasında devam etmek isterseniz iki adım ötesindeki Mazi’de bir şeyler içebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

12. Port Alaçatı


Alaçatı merkezden Windsurf Zone’a giderken yol üzerindeki Port Alaçatı marina, site ve yaşam merkezini birleştiren bir kompleks. Evlerin özelliği teknelerin araba gibi evlerinin hemen önüne park edebilmesi. “Ne ev bizim, ne tekne. Port Alaçatı’dan bize ne?” derseniz cevabımız meze-balık. Hemen de denize sıfır masalarda. Buradaki restoranları da es geçmeyin deriz. Fahri’nin Yeri, Zıpkın ve Alaçatı Port Balık alternatifler. Fiyatlar tuzlu ama. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Yukarıda bahsettiğim bizim zevkimize hitap etmeyen bazı gece kulüpleri bölgesi de hemen ilerisinde yer alıyor.

13. Alaçatı’nın Simgesi Olan Değirmenler

Alaçatı’ya daha çok takılmaya gelindiği için bu tarihi değirmenlere çok uğrayan olmuyor ama siz yine de bilin. 150 yıl kadar önce Rumlar buğday öğütmek için bol rüzgarlı bir tepeye irili ufaklı 4 değirmen yapmışlar. Eskiden Çeşme genelinde 20 tane varmış, sadece 10’u zamana direnebilmiş. Belki bir ihtimal fotoğraf çekmeye uğrarsınız. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

14. Sakızlı Kahve ve Tatlılar


19. yüzyılda Hacı Memiş Efendi Sakız Adası’nda yaşan Rumları çalışmak üzere Alaçatı’ya davet eder. Türklerin tarlalarını işlemeleri karşılığında Alaçatı’ya yerleşmelerine izin verilir. Gelirken sakızlı tariflerini de getirirler. Bugün bölgede maalesef sakız üretimi yok ama zamanında burada da sakız ağaçları varmış. Ağaçlar kalmasa da, sakızlı lezzetler Alaçatı’da yaşamaya devam ediyor.

Gelmişken sakızlı muhallebi, kurabiye, dondurma ve sütlü tatlılardan yemeyi ya da kahvesini içmeyi ihmal etmeyin. Alaköy (konum için tıklayın) Haritada 13 numara.ve İmren pastanelerinde bulabilirsiniz (konum için tıklayın). Haritada 14 numara.

15. Alaçatı Ot Festivali

Alaçatı’nın 2-3 aylık kısa sezonunu uzatabilmek için nisan ayında bir festival yapılmasına karar verildi. Böylece 2010 yılında Alaçatı Ot Festivali başladı. Bölgede yetişen otlardan yapılan yemekler, beslenme ve gastronomi üzerine söyleşiler, ot toplama yürüyüşleri gibi aktiviteler içeren etkinlik öyle tuttu ki birkaç sene içinde resmen patladı.

Denilen o ki artık yurdun dört bir yanından otobüs otobüs gelen insanları ne Alaçatı, ne de festival kaldırabiliyormuş. Nitelik gitmiş nicelik gelmiş. Esnaf gelenlerden, gelenler esnaftan şikayetçi. Biz de treni kaçıranlardanız, şimdi de söylenenlerden ötürü hevesimiz yok.

16. Günlük Kiralayacağınız Teknenizde Kendi Happy Hour’ınızı Yapın

Eğer kalabalık bir arkadaş grubunuzlaysanız, happy hour’u kendi teknenizde yapmaya ne dersiniz? İzmir’den veya Alaçatı’dan günlük kiralayabileceğiniz teknelerle koy koy gezmek, kendi açacağınız müziklerle, kendi atıştırmalıklarınızla, kendi ritminizde keyif yapmak bizce harika fikir.

– İzmir merkezdeki saatlik kiralanabilir tekneleri görüntülemek için tıklayın.
– Alaçatı’daki saatlik kiralanabilir tekneleri görüntülemek için tıklayın.

Alaçatı Çevresinde Gezilecek Yerler


Denize, yemeğe vs gitmek için bol bol Alaçatı’dan çıkacaksınız. O yüzden biraz Çeşme’deki diğer yerler ile birlikte değerlendirmek lazım. Biz size tabii ki yine şöyle güzel yemeli içmeli, bol sefalı bir Çeşme’de Gezilecek Yerler rehberi hazırladık.

Çeşme Merkez – Haritada gördüğünüz her yer Çeşme’ye bağlı. Çeşme merkezde sahilde bir marina var ve akşamları buralardaki restoranlarda vakit geçirmek de popüler. Aynı zamanda Çeşme merkezdeki işlek cadde üzerinde restoranlar ve dükkanlar var. Alaçatı’ya kıyasla fiyatlar daha uygun olduğu için insanlar buradaki işletmeleri tercih edebiliyor.

Ilıca – İsmi gibi ılık, kumluk, suyu dingin, kocaman bir aile plajı. Haliyle Çeşme’nin en popüler plajı ve biraz ana baba günü oluyor. Kalabalık ama insanlar genelde saygılı. Sanki bir Barselona plajı. :)))

Çiftlikköy – Pek turistik olmayan, sahil kasabası. Ama Böcekçi Can Baba’ya kerevit yemeye giden çok.

Aya Yorgi – Yarımadada denize girmek için en güzel yer. İsterse evlerin damlarını uçuran bir rüzgar olsun, burası havuz gibi oluyor. Bütün koyda yan yana bir sürü beach club var, yani burada yüzmek için mutlaka birine gitmeniz gerekiyor. Tekneniz yoksa tabii. Tekneniz varsa da neden hala arkadaş değiliz? 😀

Germiyan – Sakin sessiz bir köycük. Sakinlerinden birisinin evlerin üzerine resimler çizmesi ve köyün Slow Food sertifikası alması ile radara girdi. Kahvaltıya ya da hızlıca bir gezmeye uğrayabilirsiniz.

Urla – Alaçatı ve İzmir merkezin ortasında kalan Urla’ya da vakit ayırmanızı öneririz. Bağlar, kitesurf, temiz deniz, muhteşem yerel mutfak, tarladan sofraya restoranlar kulağınıza güzel geliyorsa “Hayat dediğin böyle olmalı” dedirten bir Urla gezi rehberi çıkardık. Size URLA’DA GEZİLECEK YERLER yazımız rehberlik edebilir. Bağ turlarını seviyorsanız URLA BAĞ YOLU‘nu da atlamayın.

12 Comments

  1. Sanırım bu kadar samimi cok az yazi okudum. Birçok yazı okudum ama en açıklayıcı bu oldu. Artısı eksisi her seyi ile en ince ayrıntısına kadar anlattığınız için teşekkürler.

    1. Nadire Hanım, bu yaz Muğla’daydık. Gördüğümüz kadarıyla Bodrum ve Alaçatı gibi lüks tatil beldelerindeki işletmeler diğer tatil beldelerindekilere göre daha çok dikkat ediliyor. Ama maalesef insanımız her yerde pandemi bitmiş gibi tatil yapıyor.

  2. Sayenizde müthiş bir tatil daha geçirdik. Tüm önerileriniz nokta atışı ve o kadar anlattığınızı gibi ki bu sefer yazıp gezilerimize katkınızdan ötürü teşekkür edeyim dedim. İşinizi gerçekten hakkıyla ve özenli yapıyorsunuz… Benzeriniz yok. Bol bol gezmek nasip olsun sizlere, biz de peşinizden gidelim.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir