AZ BİLİNEN PARİS: ALTERNATİF BİR PARİS REHBERİ

Paris’te Gezilecek Yerler yazımızda şehre ilk defa gelenlerin koluna girip Paris’in en önemli turistik duraklarını ve en meşhur keyif noktalarını gezdirmiştik. O yazımızda şehrin demirbaşlarını 4-5 günlük rotalara sığdırmaya çalışsak da işin aslı şu ki; Paris ne 1 haftaya sığacak ne de tek bir ziyarette gezilebilecek bir şehir. Haftalarca Paris’i gezseniz ne sıkılırsınız, ne de tekrara düşersiniz.

Bu yazımız ise Paris’in turistik yerlerini tüketenler ya da şehre ikinci, üçüncü kez gelip biraz daha alternatif geziler yapmak isteyenler için dev bir hizmet! Paris’in daha az bilinen ama kesinlikle daha az güzel olmayan yönlerini bu rehberimizle keşfedebilirsiniz.

Yeme-içmeden konaklamaya, Paris hakkında diğer her konu için ise Paris Gezi Rehberimize mutlaka bir göz atın.

Paris’e Gitmeden Bu Yazılarımıza Da Bakmayı Unutmayın!

Fotoğraf Kaynak: Rosivan Morais / Pexels

1. Paris’te Ne Yapılır: Yapmadan Dönmeyin Diyeceğimiz 27 Şey

2. Paris’in Sansasyonel Mahallesi Montmartre’da Yürüyüş Rotası

3. Paris’in En Cool Mahallesi Le Marais’de Haritalı Yürüyüş Rotası

4. Eyfel Kulesi: Hakkında Bilgi & Fotoğraflamakİçin En İyi Noktalar

5. Louvre Müzesi Rehberi & En Önemli Eserler

6. Orsay Müzesi Rehberi & En Önemli Eserler

7. Paris’te Nerede, Ne Yenir? – Meşhur Restoranlar & Cafeler

8. Fransa’da Ne Yenir? En Meşhur Fransız Yemekleri & Tatlıları

9. Fransız Peynirleri ve Şarküteri Ürünleri

10. Paris’te Nerede Kalınır? – Paris Otelleri

Az Bilinen Paris Kaçamakları Haritası

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Musée national Gustave Moreau
  2. Maison de Balzac
  3. Musée Nissim de Camondo
  4. Palais Galliera
  5. Musée Jacquemart-André
  6. Musée Marmottan Monet
  7. Palais de Tokyo
  8. L’Atelier des Lumières
  9. Parfüm Müzesi
  10. Doğa Tarihi Müzesi
  11. Jardin des Plantes
  12. Galerie Vivienne
  13. Passage des Panoramas
  14. Passage du Grand Cerf
  15. Passage des Princes
  16. Galerie Colbert
  17. Passage Choiseul
  18. Passage Jouffroy
  19. Passage Verdeau
  20. Le Village Royal
  21. Louis Vuitton Vakfı
  22. Paris Büyük Camii
  23. Pont de Bir Hakeim
  24. Sainte-Geneviève Kütüphanesi
  25. La Défense
  26. Marché Dauphine
  27. Paris Yeraltı Mezarları
  28. Rue Denoyez
  29. Rue Crémieux
  30. Bercy Village
  31. Rue Sainte-Anne
  32. Montparnasse Mezarlığı
  33. Quartier Asiatique
  34. Les Gobelins
  35. Quai de la Gare
  36. Rue Sainte-Marthe
  37. Bassin de la Villette
  38. Bois de Vincennes
  39. Boulogne Ormanı
  40. Parc des Buttes-Chaumont
  41. Coulée Verte René-Dumont
  42. Petite Ceinture 14. bölge
  43. Petite Ceinture Terk Edilmiş Bölge
  44. Parc de la Villette
  45. Parc Rives de Seine
  46. Place Raoul Dautry
  47. 59 Rivoli

Yeme-İçme

  1. Higuma
  2. Happatei
  3. Juji ya
  4. Udon Jubey
  5. You
  6. Aki Boulangerie
  7. Salon Du fromage Hisada
  8. Phở Bánh Cuốn 14
  9. Impérial Choisy
  10. Bubble House
  11. Mulino Mulé
  12. Le Galopin
  13. La Cave à Michel

1. Paris’in Louvre ve Orsay’ın Gölgesinde Kalmış Ama Gezilmeye Değer Keyifli Müzeleri

1.1 Merdiveniyle Ünlü Gustave Moreau Müzesi

Fotoğraf Kaynak: musee-moreau.fr

Avrupa, sadece tek bir sanatçının eserlerine adanmış küçük müzelerle dolu. Paris’te de bu tarz butik müzelere oldukça sık rastlayabiliyorsunuz. İşte 1826 – 1898 yılları arasında yaşamış Sembolist ressam Gustava Moreau’nun 9. bölgede bulunan kendi evi ve müzesi de bunlardan biri.

Moreau, 1895’te evinin üst katını stüdyosu yapmaya karar vermiş, daha sonra ise, 1903’de kendi evini müzeleştirmiş. Müzede kendisinin 4800 adet resmi, çizimi ve eskizi var. Alt kat, aile portreleri ve hatıra eşyalarına ayrılmış. Üst kat ise sanatçının fantazi dünyasını yansıtan, Yunan Mitolojisi’nden ve İncil’den sahneler içeren, mistik yaratıklar ve garip bitkileri tasvir eden çalışmalarından oluşuyor.

Bu müzeyi böylesine özel yapan şey tam da bu ev atmosferi, eserlerin askeri nizamda boş beyaz duvarlara dizilmemiş olması, yaşanmışlık hissiyatı. 19. Yüzyılda Paris’te bir ressam olmak nasılmış merak ediyorsanız Paris’te gezilecek yerler listenize mutlaka burayı da ekleyin. Evin döner merdiveni ise ayrıca fotoğraflamalık. Çalışma Saatleri: Salı günleri hariç her gün 10.00 – 18.00. Websitesi Adres: 14 Rue Catherine de La Rochefoucauld, 75009 Tel: +33148743850 Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

1.2 Edebiyat Aşıkları İçin Balzac Müze Evi

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

16. bölgedeki bu yeşil panjurlu, bahçeli şirin ev, Balzac’ın 1840’tan 1847’ye kadar 7 sene boyunca yaşadığı evi. Aslında temeli Orta Çağ’a kadar giden evin bulunduğu yer bir zamanlar çiftçilerin ve taş ocaklarında çalışan işçilerin yaşadığı, Paris’in köylerinden biri olan olan Passy imiş. Passy 1860’larda kentleşerek 20. yüzyıl Paris’inin en güzel semtlerinden biri haline gelmiş.

İçinde yemek odası, oturma odası, yatak odası ve kiler bulunan bu ev de tüm bu kentleşme döneminden önce Balzac tarafından kiralanmış. 1908’de bir edebiyat aşığı olan Louis Baudier, bu evi kentsel dönüşüm furyasından kurtararak onu yazara adanmış bir müze haline getirmiş. İçinde yazarın kişisel eşyaları, el yazmaları, kitaplarının ilk baskıları, hatıraları ve kütüphanesi yer alıyor. Çalışma Saatleri: Pazartesileri hariç her gün 10.00 – 18.00 saatleri arasında açık. 17.30’da gişe kapanıyor. Websitesi Adres: 47 Rue Raynouard, 75016 Tel: +33155744180 Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

1.3 İstanbullu Bir Ailenin Paris’e Uzanan Hikayesinden Şehre Armağan: Nissim De Camondo Müzesi

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Sırada bize tanıdık gelecek bir ailenin Paris’teki müze evi var. Evet doğru tahmin! Karaköy’deki meşhur Kamondo Merdivenleri’ni yaptıran aile Camondo’lar. 8. bölgede bulunan müzeyi bu aileyi ve arka plandaki hikayesini bilerek gezdiğinizde çok daha fazla etkileniyorsunuz.

Kamondo ailesinin geçmişi engizisyon mahkemeleri kurulmadan önceki İspanya’ya oradan sonra Venedik’e dayanıyor. Kendileri Osmanlı İmparatorluğu’na gelip yerleşmiş Sefarad Yahudilerinden. Tıpkı Rönesans Dönemi’nde Medici Ailesi’nin İtalya’da yapmış olduğu gibi 19. yüzyılın Osmanlı İmparatorluğu’nda bankerlik yapan Kamondolar, devlete dahil birçok konuda finansman sağlıyor, İstanbul’da modern belediyeciliğin gelmesinde önemli rol oynuyor, Galata’nın şehrin finans merkezi olmasına ön ayak oluyorlar. O dönem ailenin başında Abraham Salomon Kamondo ve oğlu Salomon Rafael Kamondo var. Daha sonra da işler torunu Abraham Behor Kamondo ve Nissim Kamondo’ya kalıyor. Fakat Abraham Behor Kamondo ve kardeşi Nissim Kamondo banka işlerini büyütmek için 1869 yılında Paris’e taşınıyor ve Rue de Monceau’daki 61 ve 63 numaralı yan yana iki ihtişamlı köşkü satın alıyorlar.

Nissim Kamondo, sanata ve koleksiyonculuğa çok ilgili olduğundan evini değerli tablolarla ve sanat eserleriyle döşetiyor. İki kardeş gerçekten de işleri büyütüp Fransa’da da nüfuz sahibi oluyor hatta Fransa Cumhuriyeti tarafından Légion d’honneur Nişanı ile onurlandırılıyorlar. Nissim’in Moïse adında bir oğlu, Abraham’ın da Issac adında bir oğlu oluyor. Kuzenler de babalarından sonra işleri devralıyor. Issac hiç evlenmiyor ve bir varisi olmuyor. Babasından kalan evi de muhafaza etmiyor. Diğer aile üyelerinin aksine kendine yeni bir ev de yaptırmayıp apartman dairelerinde yaşayıp yine Champs-Élysées’deki bir apartman dairesinde ölüyor.

Moïse’in ise babası Nissim’in adını verdiği bir varisi oluyor ama o da 1917’de 1. Dünya Savaşı’nda pilotken ölüyor. Böylece Moïse Kamondo oğlunun ölümünden sonra onun anısına müze yapılması için Paris Dekoratif Sanatlar müzesine malikanesini bağışlıyor ve Nissim de Camondo Müzesi 1936 yılında halka açılıyor. Burası bir devrin sosyal yaşantısını, gündelik yaşantısını ve zevklerini anlayabileceğiniz, zamanda yolculuk yapacağınız bir aile evi. Bizce soğuk ve kasvetli Versay Sarayı’ndan çok daha görülesi bir yer. Çalışma Saatleri: Pazartesi ve salıları hariç her gün 10.00 – 17.30 saatleri arasında açık. Websitesi Adres: 63 Rue de Monceau, 75008 Tel:+33153890650 Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

1.4 Modanın Kalbi Paris’te Modaya Adanmış Bir Müze: Palais Galliera Musée de la Mode

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Modaya özellikle de Fransız modasına ilginiz varsa, direksiyonu çevirmek isteyeceğiniz nokta tam da Palais Galleria Musée de la Mode. 16. bölgede, 19. yüzyılda inşa edilen Palais Galliera, şimdilerde yaklaşık 200.000 parça giysi ve aksesuar içeren bir koleksiyona ev sahipliği yaparak 18. yüzyıldan günümüze kadar Fransız modasına yön veren trendleri ve alışkanlıkları yansıtıyor.

Müzede dönem dönem geçici sergiler de oluyor. Çalışma Saatleri: Pazartesileri hariç her gün 10.00 – 18.00 saatleri arasında açık. Perşembe günleri uzun perşembe olarak 21.00’de kapanıyor. Websitesi Adres: 10 Av. Pierre 1er de Serbie, 75116 Tel: +33156528600 Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

1.5 Gerçek Bir 19. Yüzyıl Fransız Malikanesini Görmek İçin Harika Bahane: Musée Jacquemart-André

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Jacquemart – André Müzesi, 19. yüzyıldan kalma harika bir Fransız malikanesi nasıl olurmuş görmek, bir de üstüne harika bir sanat eseri koleksiyonu bulmak için doğru adres. 8. bölgedeki müze, koleksiyoncu Edouard André ve ünlü portre ressamı eşi Nélie Jacquemart’ın dünyayı gezerek topladıkları nadide sanat ve mobilya eserlerini, özellikle de Bellini, Uccello, Canaletto, Botticelli gibi Rönesans Dönemi İtalyan sanatı örneklerini sergiledikleri ihtişamlı evleri.

Nissim de Camondo Müzesi gibi o dönemin zenginlerinin gündelik ve sosyal yaşantısına bakmak için de harika bir fırsat. Çalışma Saatleri: Salı-Cuma 10.00 – 18.00, cumartesi ve pazar 10.00 – 19.00, pazartesi 10.00 – 20.30. Jacquemart – André Müzesi biletini online olarak almak için tıklayın. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

1.6 Orangerie ve Orsay’da Monet’ye Doyamayan Monet Hayranları İçin Musée Marmottan Monet

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Eğer 19. yüzyıl İzlenimcilik akımı sanatçılarının eserlerine özel bir ilginiz varsa şimdi bahsedeceğimiz müze sizin için gerçek bir mabed: Musée Marmottan Monet. 16. bölgede bulunan müze, şehrin en büyük İzlenimcilik koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor. İçinde Claude Monet’nin 100 başyapıtı ve sanatçının kişisel koleksiyonundan Gauguin, Renoir, Morisot, Sisley, Degas gibi diğer İzlenimcilerin sayısız eseri bulunuyor. Çalışma Saatleri: Pazartesileri hariç her gün 10.00 – 18.00 saatleri arasında açık. Haritada 6 numara.

1.7 Paris’te Modern Sanatın İzini Sürmek İsteyenler için Palais de Tokyo ve Paris Modern Sanat Müzesi

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

16. bölgedeki Palais de Tokyo, 1937 Paris Uluslararası Sergisi için inşa edilmiş anıtsal bir bina. İsminin Tokyo Sarayı olmasına bakmayın burası ne bir saray, ne de Japon sanatına veya Japonya’ya dair bir şey bulabileceğiniz bir yer.

Yapının doğu kanadı, Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris’e yani Paris Modern Sanat Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Batı kanadında ise yine bir modern sanat müzesi olan Palais de Tokyo bulunuyor. Yani bir binada toplam 2 modern sanat müzesi var. İçindeki Eiffel Kulesi manzaralı restoran Monsieur Bleu de çok romantik bir akşam yemeği seçeneği. Websitesi Adres: 13 Av. du Président Wilson, 75116 Tel: +33181697751 Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

1.8 Paris’in İlk Dijital Sanat Müzesi Atelier des Lumières

11. bölgede bulunan, Fransız donanması ve demiryollarına demir sağlayan 1835 tarihli eski bir dökümhane olan La Halle, şimdilerde Paris’in ilk dijital sanat müzesine ev sahipliği yapıyor. Işık projeksiyonları sayesinde 1500 metrekarelik alanın duvarlarını kaplayan göz kamaştırıcı bir akış oluşturuluyor. Yaklaşık 30 dakika süren programlar, genellikle Monet veya Van Gogh gibi 1800’ler İzlenimcileri veya Picasso, Dali, Klimt gibi modern dönem sanatçılarının eserlerinden oluşuyor.

Le Studio alanında ise yeni ve yerel dijital sanatçıları da keşfedebilirsiniz. Çalışma Saatleri: Pazartesiden perşembeye 10.00 – 18.00. Cuma ve cumartesileri 22.00’ye kadar, pazarları da 19.00’a kadar açık. Websitesi Adres: 38 Rue Saint-Maur, 75011 Tel: +33180984600 Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

1.9 Parfüm Müzesi: Dünyanın En Güzel Kokan Müzesi

Fotoğraf Kaynak: musee-parfum-paris.fragonard.com

Parfüm’ün icat edildiği yerde bir de parfüm müzesi olmasın mı? Eminiz ki daha önce bu kadar mis kokan bir müze daha gezmemişsinizdir. 9. bölgede bulunan Parfüm Müzesi, bir zamanların en büyük lükslerinden biri olan parfüme adanmış bir müze. Fragonard parfümerinin oluşturduğu müzede hammadde, toplama, ekstraksiyon, damıtma, formülasyon, şişeleme gibi bir parfüm üretiminin her aşamasına şahit olabiliyorsunuz. İşin elbette en ilginç kısmı yaratıcı süreç.

Müzede eski Mısır’dan 20. yüzyıla kadar parfüm tarihinin izini süren sıra dışı bir eski şişe koleksiyonu da bulunuyor. Her cumartesi müzenin 1,5 saatlik bir parfüm atölyesi de oluyor. Burada kendi parfümünüzü yaratabiliyorsunuz. Atölye ücretli ama girişler ve rehberli tur ücretsiz. Tek yapmanız gereken websitesi üzerinden rezervasyonunuzu oluşturmak. Websitesi Adres: 9 Rue Scribe, 75009 Tel: +33147420456 Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

1.10 Ulusal Doğa Tarihi Müzesi ve Jardin des Plantes

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Latin Mahallesi’nde bulunan Ulusal Doğa Tarihi Müzesi içinde çeşitli bölümlerde sergilenen dinozor iskeletleri, mineral taşlar, bitki ve böcek fosillerinin bulunduğu, zooloji ve mineralojiye adanmış bir kompleks. Sorbonne Üniversitesi’ne bağlı akademik araştırma alanlarının ve laboratuarların da yer aldığı kompleks Fransız Devrimi zamanında kurulmuş. Özellikle Büyük Evrim Galerisi görülmeye değer.

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Jardin des Plantes ise Paris’in dört asırlık botanik bahçesi. Aynı zamanda Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nin de bulunduğu yer. 4.500 bitki türünü içeren olağanüstü bir bahçe. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

2. Paris’in Az Bilinen Enfes Yapıları

2.1 Paris’in En Şık Kapalı Pasajları

Fotoğraf Kaynak: wikipedia.org

İsmini Paris Borsası’ndan alan bölge şehrin en eski semtlerinden birisi. Aslına bakarsanız turistlerin yollarını düşürdüğü bölgelerden değil ama mimariye, sanat tarihine merakı olanlar ya da nostalji düşkünleri için “galerie” olarak geçen, 18. ve 19. yıllardan kalma meşhur ve şık kapalı pasajları bir hazine.

Flaneur’ler buraya: “Alışverişe ilgim yok” diyip geçmeyin çünkü bu pasajları asıl ziyaret sebebi güzellikleri ve Paris şehir hayatındaki yerleri. Üstü camla kapalı, yağmurdan, soğuktan, şehrin keşmekeşinden korunaklı bu galerilere hali vakti yerinde olan Parisliler alışveriş yapmak, ortamlarına takılmak, sosyalleşmek için gelirlermiş. Denilen o ki, bir yere varma hedefi olmadan sokaklarda keyfe keder gezinen kimse anlamına gelen “flaneur” terimini Walter Benjamin buralarda takılan insanlardan esinlenmiş.

Bugün de 19. yüzyılın en önemli mimari eserlerinden sayılan bu tarihi ve şık pasajlar, gezinmek, çay-kahve içmek veya eskinin nostaljisini yaşamak için en ideal yerler. İlk maddede söylediğimiz gibi 150 galeriden sadece 20 tanesi bugüne gelebilmiş ve bölgedekiler de en çok ziyaret edilenleri. Çoğu 2. bölgede kümeleniyor. İlginizi çekerse Galeri Turları bile var.

2.1.1 Galerie Vivienne

1886’da François-Jacques Delannoy mimarlığında inşa edilen Galerie Vivienne, bizce Paris’in en güzel pasajı. Üç girişli olması, ışığı ve mozaikleri ile bize biraz Milano’daki Galleria Vittorio Emanuele II’yi anımsatıyor. Üç kapısı Rue de la Banque, Petits Champs, ve Rue Vivienne’e açılıyor. Pasaj ilk Jean Paul Gaultier butiğinin yanı sıra ünlü Jousseaume kitapçısına da ev sahipliği yapıyor. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

2.1.2 Passage des Panoramas

Fotoğraf Kaynak: Bobo Boom / Flickr

1799’da açılan Passage des Panoramas, Paris’in en eski kapalı pasaj. Boulevard de Montmartre ve Rue Saint-Marc arasında yer alan bu pitoresk galeri, pul koleksiyoncuları için bir cennet. İçinde vintage detaylara sahip çay salonlarının da olduğu pasajın gurme mekanı ise bir Michelin yıldızlı bir bistro olan Racine. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

2.1.3 Passage du Grand Cerf

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

1825’te açılan Passage du Grand Cerf, Paris pasajlarının en yükseği. Neredeyse 12 metrelik bir cam çatı yüksekliğine sahip olan pasajın ince ferforje yaya köprüleriyle birbirine bağlanan üç katı var. Rue Dussoubs ve Rue Saint-Denis’i birbirine bağlıyor. Daha çok artizan sabun, parfümcü, kuyumcu dükkanlarının bulunduğu bir pasaj. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

2.1.4 Le Passage des Princes

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Boulevard des Italiens’den Rue de Richelieu’ye uzanan Le Passage des Princes (eski adıyla Passage Mirès) kapılarını 1860’da açıyor. Pasaj 1985’te bir emlak şirketi tarafından tamamen yıkılıp 1995’te orijinal haline uygun olarak yeniden inşa edilmiş. Tamamen oyuncakçıların olduğu bir pasaj olduğundan genellikle aileler ve çocukları cezbeden bir yer ama güllerle süslenmiş cam kubbesi ise ayrıca görülmeye değer. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Güncel Not: Ne yazık ki bu pasaj Covid19 pandemisinde kapanmış.

2.1.5 Galerie Colbert

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Rue des Petits Champs’ı Rue Vivienne’e bağlayan Galeri Colbert, inşa edildiği tarih olan 1826’dan beri heme yakınlardaki bir diğer Paris pasajı olan Galerie Vivienne ile sürekli rekabet halindeymiş ama en nihayetinde popülerlik savaşını kaybetmiş. Zaten bugün pasajın içinde hiç mağaza yok. Yine de Neo-Klasik mimari örneğini gezmek için gelebiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

2.1.6 Le Passage Choiseul

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Paris’in en uzun kapalı pasajı 190 metre ile Le Passage Choiseul. 1825 ve 1827 yılları arasında François Mazois ve Antoine Tavernier tarafından inşa edilen Passage Choiseul, 1970’lerde Kenzo butiğinin açılmasıyla popüler hale gelmiş ama şimdilerde o eski dönemindeki şaşası kalmamış. Rue des Petits-Champs’ı Rue Saint-Augustin’e bağlıyor. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

2.1.7 Le Passage Jouffroy

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

9. bölge ile 2. bölgenin kavşağında yer alan Passage Jouffroy, eski oyuncak dükkanları ve Grévin balmumu müzesi ile ünlü. 1847’de inşa edilmiş pasajda, geometrik desenli yer karoları ve antika bir saat yer alıyor. Pasajın içinde Hotel Chopin ve Best Western gibi konaklama seçenekleri de var. Boulevard Montmartre ve Rue de la Grange-Batelière arasında uzanıyor. Adres: 10-12 Bd Montmartre, 75009 Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

2.1.8 Le Passage Verdeau

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Rue de la Grange-Batelière ve Faubourg-Montmartre’ı birbirine bağlayan Le Passage Verdeau, 1846’da mimar Jacques-Prosper Deschamps tarafından neoklasik tarzda tasarlanmış. İçinde antikacılara ve sanat galerilerine ev sahipliği yapıyor. Konum için tıklayın. Haritada 18 numara.

2.1.9 Le Village Royal Pasajı

Le Village Royal, üstü zaman zaman gökkuşağı şemsiyeleriyle, zaman zaman ışıklı süslerle kaplanan bu sokak, Dior’dan Chanel’e, en prestijli ve dünyaca ünlü fransız markalarının şık dükkanlarının bulunduğu modern bir pasaj. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

2.2 Fütüristik Bir Yelkenli: Louis Vuitton Vakfı (Fondation Louis Vuitton)

Fotoğraf Kaynak: 準建築人手札網站 Forgemind ArchiMedia / Flickr

Bois de Boulogne’un ve Maison de Balzac’ın da bulunduğu 16. bölge şehrin en elit en kaymak tabakasının yaşadığı yer. İşte bu bölgenin modern zaman simge yapılarından biri de Fondation Louis Vuitton. Bois de Boulogne’a bağlı Jardin d’Acclimatation’unun içinde yer alan, dünyaca ünlü mimar Frank Gehry’nin imzasını taşıyan fütüristik mimarisi ile bu kültür ve sanat merkezi kapılarını 2014’de açmış. Louis Vuitton Vakfı için tasarlanmış olan yapı, tasarım anlayışı olarak, Paris’in 19. yüzyıl cam yapılarına gönderme yapıyor. İçinde 11 sanat galerisi ve bir etkinlik salonu mevcut. En alt katta geçici sergilerin olduğu bölüm, diğer katlarda ise Louis Vuitton Vakfı’nın envanterinde bulunan kalıcı eserler sergileniyor.

Binaya dışarıdan baktığınızda denizde seyreden, 12 ayrı yelkeni rüzgardan şişmiş olan camdan bir yelkenli görüyorsunuz. Bu cam yelkenler, binaya aynı zamanda hareket ediyormuş izlenimi de veriyor. İşte mimarisi tam da bu yüzden fütüristik. Son yıllarda yaşamın her alanında olduğu gibi moda da sürdürülebilirlik ön plana çıktığından, yapının özel tasaralanan çatısı yağmur suyunun toplanmasına ve tekrar kullanılmasına olanak sağlıyor. Websitesi Adres: 8 Av. du Mahatma Gandhi, 75016 Paris, Fransa Tel: +33140699600 Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.

2.3 Paris’te Bir Mağribi: Büyük Cami (Grand Mosque)

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Şimdi bahsedeceğimiz bir cami. Paris’te cami gezmenin esprisi ne dediğinizi duyar gibiyiz ama bu cami tahmin ettiğiniz camilere benzemiyor. Özellikle de ona dışından bakıyorsanız. Dıştan baktığınızda içeride sizi ne gibi bir cennet bahçesini beklediğini fark edemiyorsunuz ama caminin dikdörtgen planlı, Hispano-Mağribi üslubunda inşa edilmiş 33 metre yüksekliğindeki minaresi içeride bekleyen sürprizi biraz ele veriyor.

Latin Mahallesi olarak da bilinen 5. bölgede, Jardin des Plantes’ın hemen önünde kalan cami, 1922 – 1926 yılları arasında, Granada’daki Elhambra Sarayı’ndan ilham alınan bir veranda, ince çini işçiliği ve kemerlerle inşa edilmiş. Aynı zamanda içinde hamamı, restoranı, çay salonu ve Fas “Souk”ları yani çarşıları benzeri dükkanlar yer alıyor. Caminin bir diğer özelliği de Fransa’da ibadete açık olan en eski cami olması. Adres: 2bis Pl. du Puits de l’Ermite, 75005 Tel:+33145359733 Konum için tıklayın. Haritada 21 numara.

2.4 Harika Bir Eyfel Manzaralı Köprü: Pont de Bir-Hakeim

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Paris’in çelik konstrüksüyonlu ünlü köprüsü. 1905’te inşa edilmiş iki katlı köprünün üst katından 6 numaralı metro hattı geçiyor alt katı ise ortasında bisiklet yolu bulunan bir yaya köprüsü. Köprüden harika bir Eyfel Kulesi’nin manzarası var. Fotoğraflamak isteyenelere duyurulur.

Köprünün tam ortasından yapay bir adacık olan Île aux Cygnes’e de geçebilirsiniz. Küçük adacığın sonuna kadar yürüdüğünüzde ise karşınıza ABD’ye Fransa’nın hediyesi olan Özgürlük Heykeli’nin orijinalinden sadece üç sene sonra yapılmış çok daha küçük ölçekli bir replikası çıkıyor. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.

2.5 Sainte-Geneviève Kütüphanesi

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Paris’in Latin Mahallesi’nde konumlanan en güzel ikinci halk kütüphanesi. Koleksiyonu aynı yerde 6. yüzyıldan kalma Sainte-Genevieve Manastırı’nın koleksiyonuna dayanıyor. Kütüphanenin o meşhur demir konstrüksiyonlu okuma salonu ise 1851’de yapılmış. Normalde pazartesiden cumartesiye 14:00 – 18:00 arası, ücretsiz olarak herkese açık, rezervasyonsuz bir şekilde geziliyor ama pandemi nedeniyle şu sıra sadece kütüphane kartı olanlara açık. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.

2.6 La Défense: Paris’te İş Dünyasının Kalbi

La Défense Paris’in 3 kilometre şehir merkezi dışındaki modern yüzü ve iş merkezi. Kendinizi Paris’te değil daha çok Manhattan’da gibi hissedeceğiniz bir yer. Bölgenin adı, Fransa-Prusya Savaşı sırasında Paris direnişini betimleyen Louis-Ernest Barrias’ın La Défense de Paris heykelinden geliyor.

Çoğu şirketin merkez binası burada. Her gün 150.000 kişi buraya çalışmaya geliyor. Yasaya göre bir şirketin bölgede imar izni alabilmesi için kamusal sanata destek olması ve fon ayırması zorunlu. Tam da bu nedenle burası bir açık hava galerisi gibi. Özellikle 1989’da Fransız Devrimi’nden tam 200 yıl sonra yapılmış olan, L’Arch de Triomph’un tam karşı aksına yapılmış olan “La Grande Arche de la Défense” bölgenin sembolü. Konum için tıklayın. Haritada 24 numara.

2.7 Krem Şantinin Evi: Chantilly Şatosu (Château de Chantilly)

Fotoğraf Kaynak: Steve Knight / Flickr

Paris’in biraz dışındaki seçenekleriniz arasında Disneyland ve Versailles Sarayı’na alternatif olacak çok güzel seçenekler var. İşte Paris’e yaklaşık 50 kilometre mesafede bulunan Château de Chantilly de onlardan biri. Oise kasabasındaki bu tarihi bir Fransız şatosu iki bitişik binadan oluşuyor: Anne de Montmorency için 1560 civarında inşa edilen Petit Château ve Fransız Devrimi sırasında yıkılan ve 1870’lerde yeniden inşa edilen Grand Château.

İçindeki sanat galerisi Musée Condé, 15. ve 16. yüzyılların Fransız resimlerinden oluşan kapsamlı bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. Alanda bir de Musée du Cheval yani At Müzesi var. Şatonun ahırlarında geziyor, atların eğitimlerine tanık oluyor ve Grandes Ecuries’de yıl boyunca düzenlenen gösterileri izleyebiliyorsunuz. Burası ayrıca krem santinin yani Crème Chantilly’nin çıktığı yer. Tatlılarımızı süsleyen o bulutumsu lezzetin kaynağı 17. yüzyıldaki Chantilly Şatosu mutfağına kadar uzanıyor. Chantilly Şatosu’na giriş biletinizi online almak için tıklayın. Konum için tıklayın.

3. Paris’in Gizli Kalmış Keyifli Köşeleri

3.1 Avrupa’nın En Büyük Bit Pazarı: Saint-Quen Bit Pazarı (Marché aux Puces de Paris Saint Ouen)

Fotoğraf Kaynak: Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/marchedauphine

Paris’in 18. bölgesi ile şehir çepheri sınırında bulunan, 1870’den beri işlek bir bit pazarı olan Marché aux Puces de Paris Saint-Ouen, Avrupa’nın en büyüğü olarak biliniyor. Dokuz hektarlık bir alana yayılan yaklaşık 2500 tezgahın bulunduğu Saint-Quen’de antikacılar arasında dolanarak eviniz için harika parçalar bulabilirsiniz. 17. yüzyıl mobilyalarından 21. yüzyıl kıyafetlerine kadar çok çeşitli parçalar bulabileceğiniz pazar kendi içinde toplam 15 Marché’ye ayrılıyor.

Bit pazarının kalbini ise Rue des Rosiers’deki “Marche aux Puces Dauphine” denilen kısmı oluşturuyor. İçindeki 150’ye yakın dükkanda antikalar, mobilya ve objeler, vintage takılar ve kıyafetler, değerli kumaşlar veya lüks saatçilik işleri bulabilirsiniz. Burası aynı zamanda tüm bit pazarı içinde bir çağdaş sanat galerisine ev sahipliği yapan ilk yer. Tüm pazarı gezmeyecek de olsanız Marche aux Puces Dauphine’e biraz vakit ayırın deriz. Pazar cuma, cumartesi, pazar ve pazartesileri açık. Çalışma Saatleri: Cuma 08.00 – 12.00, cumartesi ve pazarları 10.00 – 18.00, pazartesileri 11.00 –  17.00. Websitesi Adres: 110 Rue des Rosiers, 93400 Saint-Ouen Tel: +33614177691 Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.

3.2 Tüyleri Diken Diken Eden Paris Yeraltı Mezarları (Les Catacombes de Paris)

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/CatacombesParisOff

Paris’te hep romantik duygular yaşayacak değiliz ya! O zaman biraz da ürkmeye ne dersiniz? Şimdi bahsedeceğimiz yer düpedüz ürkütücü belki ama insanı başka bir cezbettiği de gerçek. 1785’te, 14. bölgede bulunan terk edilmiş bir kireç taşı ocağının yeraltı tünelleri, şehrin aşırı kalabalık mezarlıklarına artık sığmaz hale gelen kemikler için katakomb yani istifleme odaları olarak kullanılmaya başlanmış. Şehrin mezarlıklarında yer açmak için toplanan kemikler yıllar yılı yürütülen taşınma faslı ile bu tünellere taşınmış ve bir güzel istiflenmiş.

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/CatacombesParisOff

Bu kafatası ve tibia kemikleri kaplı yeraltı mezarları şimdilerde milyonlarca anonim Parislinin dinlenme yeri olarak şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden. Bildiğiniz bilet alıp gezebiliyorsunuz. Çalışma Saatleri: Pazartesileri hariç her gün 9.45 – 20.30 saatleri arasında açık. Son giriş 19.30’da yapılıyor. Rehberli veya sesli rehberli turlar da sunuluyor. Katakomblara sıra beklemeden giriş yapmak ve sesli rehber hizmeti almak isterseniz bu bileti online olarak alabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.

3.3 Sokak Sanatına Ayrılmış Bir Sokak: Rue Dénoyez

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

20. bölge sınırlarında kalan Belleville Bulvarı’nda dar bir sokak olan Dénoyez, Paris’te sokak sanatı sokağı olarak geçiyor. Bu sokakta çöp kutularından lamba direklerine kadar her şey renkli grafitilerle donatılmış durumda. Adeta bir açık hava galerisi gibi.

Bir zamanlar Paris’in en ünlü sokak sanatı caddesi olarak biliniyormuş ama sokak sanatı zamanla şehrin her yerine yayılmaya başlayınca popülerliği düşüşe geçmiş. Sokağın duvarları neredeyse her gün değişiyor çünkü burada elinize sprey alıp kafanıza göre takılabiliyorsunuz. Konum için tıklayın. Haritada 27 numara.

Sokak Sanatı Turu

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Paris’te yapabileceğiniz alternatif aktivitelerden biri de Sokak Sanatı turuna çıkmak. 1,5 saatlik, şehrin en ilginç mahallelerinde yapacağınız rehberli bir yürüyüş turunda, Paris sokak sanatında mihenk taşı olan bazı önemli noktaları görüyor, farklı teknikler ve birçok sanatçı hakkında bilgi ediniyorsunuz. Dénoyez Sokağı’nı da kapsayan Paris sokak sanatı turuna bilet almak için tıklayın.

3.4 İsmi Gibi Kremalı Bir Sokak: Rue Crémieux

Fotoğraf Kaynak: Charlota-Blunarova / Unsplash

Londra, Notting Hill’deki Portobello Road’u andıran pastel tonlarındaki sıralı evlerden Paris’te de var desek? Burası Rue Cremieux. 12. bölgede bulunan bu tek bir sokak Paris’in alışılagelmiş, gösterişli Haussmann mimarisine mola verdiriyor ve sizleri Fransa’nın kırsal bir kasabasına ışınlıyor.

Arnavut kaldırımlı, panjurlu pencereli renkli evlerle dolu sokak, yakın zamana kadar çok az kişinin bildiği bir sırken bu günlerde moda fotoğrafçıları ve Instagram fenomenlerinin uğrak yeri olmuş. Fakat bu sokağın da sakinleri olduğu, buradaki evlerin aslında konut olduğu sıklıkla gözden kaçıyormuş. Yani anlayacağınız mahalleli turist akını karşısında isyanlarda. Adres: Rue Crémieux, 75012 Konum için tıklayın. Haritada 28 numara.

3.5 Paris’in Yeniden İşlevselleştirilmiş Antrepo Bölgesi Bercy Köyü

Fotoğraf Kaynak: yab.be

12. bölgedeki Bercy Köyü, bizdeki Bomontiada, Müze Gazhane, Santralistanbul veya Tersanaistanbul örneklerinde olduğu gibi şehrin sanayi geçmişine ışık tutan tarihi bir bölgenin yeniden işlevselleştirilmesi ile oluşmuş bir açık hava AVM’si aslında.

Antrepo aslında 18. yüzyılda şarap antreposu olarak kullanılıyormuş. 1980’lerde tarihi anıtsal yapı statüsü kazanan Bercy Antrepoları 2001’de yeniden işlevselleştirilerek yaşayan bir alana dönüştürülmüş. İçinde sinemalar, mağazalar, restoranlar, eğlence alanları var. Özellikle yaz boyunca konserler ve sergiler, kışın ise Noel pazarı gibi açık hava etkinlikleri yakalayabilirsiniz. Websitesi Adres: Cr Saint-Emilion, 75012 Tel: +33140029080 Konum için tıklayın. Haritada 29 numara.

3.6 Japon Mahallesi’nde Japon Lezzetlerine Doymak İçin Sainte Anne Sokağı

Fotoğraf Kaynak: Kofookoo / Unsplash

Paris’in kozmopolit yüzünü görmek, Fransız mutfağından sıkıldıysanız yeni tatlar keşfetmek için yolunuzu, 1. bölgeyi 2.’ye bağlayan Japon Mahallesi’nin ana caddesi Saint Anne’e düşürmelisiniz.

Cadde boyunca Japon restoranları ve sushiciler sıralanıyor. Söylenene göre Paris’te Japon mutfağının en iyi örnekleri 5 yıldızlı otellerin lüks rooftop barlarında değil bu sokaktaki salaş mekanlarda bulunuyor. Japon mutfağına özellikle düşkünseniz uğrayabilirsiniz. Biz de sokakta öne çıkan birkaç yeri aşağıda veriyoruz. Konum için tıklayın. Haritada 30 numara.

– Higuma: Her öğle yemeğinde dolup taşan, salaş bir Japon restoranı. Özellikle ramen için ideal adreslerden. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.
– Happa Tei: Takoyaki (kızarmış ahtapot topları) ve okonomiyaki (japon pizzası) gibi Japon sokak lezzetleri için en iyi adres. Adres: 64 rue Sainte-Anne. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.
– Juji-Ya: Uygun fiyatlı bento menüler bulabileceğiniz bir seçenek. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.
– Udon Jubey: Paris’teki en iyi Udon’u yani Japon eriştesini bulacağınız nokta. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.
– You: Paris’teki en iyi Japon mutfağı restoranlarından biri. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.
– Aki Boulangerie: Fırından yeni çıkmış ekmekler, matcha çayı, öğle yemeğinde gyoza veya  sandviçler bulabileceğiniz bir Japon fırını. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.
– Hisada: Japon mahallesinde bir peynirci. Hem yerel peynirler var hem de wasabili taze keçi peyniri veya kiraz çiçekli peynir gibi gibi Fransız-Japon kreasyonları var. Peynircinin üst kadında bir de tadım alanı var. Peynir sevenler için keşfe açık. Sainte Anne Sokağı’nda değil ama hemen yan sokakta. Adres: 47 rue de Richelieu. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

3.7 Ünlü Parislilerin Ebedi Dinlenme Yeri: Montparnasse Mezarlığı

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Paris Gezilecek Yerler yazımızda anlattığımız Pere-Lachaise Mezarlığı’nı gezip de keyif aldıysanız, 14. bölgedeki Montparnasse Mezarlığı’na da şans verebilirsiniz.

Charles Baudelaire, Jean Baudrillard, Samuel Beckett, Serge Gainsbourg, Charles Garnier, Marguerite Duras, Guy de Maupassant, Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Jean Seberg, Tristan Tzara, Agnès Varda ve daha birçok ünlü isim burada. Biliyoruz mezarlık gezme fikri kulağa garip geliyor ama burada yatan isimler özellikle ilginizi çekerse ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 31 numara.

3.8 Avrupa’nın En Büyüklerinden Paris Çin Mahallesi

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

13. bölgedeki Çin Mahallesi veya “Quartier Chinois” 1970’lerden beri Çinliler ve diğer Asyalı göçmenler için bir sığınak görevi görmüş. Her sene şubat ayında Çin yeni yılında mahallede dev kağıt fenerlerle geleneksel kıyafetlerin içinde geçit törenleriyle renkli kutlamalar oluyor. Tahmin edersiniz ki şehrin en iyi ve uygun fiyatlı Çin ve Vietnam restoranları burada. Konum için tıklayın. Haritada 32 numara.
– Phở Bánh Cuốn 14: Geleneksel Vietnam usulü erişte çorbası olan pho’yu deneyebileceğiniz bir adres. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.
– Impérial Choisy: Farklı Asya ülkelerinden farklı tatlar denemek isterseniz Imperial Choisy doğru adres. Çin mantısından erişteye her türlü Asya mutfağı lezzeti menüsünde var. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.
– Bubble House: Bir Tayvan klasiği olan bubble tea deneyebileceğiniz yerlerden. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

3.9 Muhteşem Murallerle Dolu Gobelins Bölgesi

Çin Mahallesi’nin de bulunduğu 13. bölgedeki Gobelins, bizdeki Kadıköy Yeldeğirmeni Mahallesi gibi Paris’te murallerin ve sokak sanatının yoğunlaştığı bölge. Belleville tarafında daha çok graffitiler varsa burada da uluslararası sokak sanatçılarının dünyaca ünlü duvar resimleri var. Sokak sanatına ilginiz varsa sokaklarında kaybolup mural avına çıkmak keyifli olabilir. Konum için tıklayın. Haritada 33 numara.

3.10 Yüzen Barları ve Kafeleriyle Quai de la Gare

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Gobelins bölgesinin Seine Nehri kıyısı olan Quai de la Gare bölgesi ise müzik kulüplerinin, nehir üstü tekne veya duba kafelerin, yüzen barların hatta yüzen otellerin olduğu nokta. Paris’in her yeri şık barlar ve kafelerle dolu. Ancak yaz geldiğinde, Paris’te partilemek için en iyi yerler Seine Nehri kıyısındaki bu mekanlar. Seine Nehri boyunca demirleyen mavnalarda harika partiler yakalayabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 34 numara.

3.11 Rengarenk Cepheli Evlerle Dolu Sainte-Marthe Sokağı

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Paris’in bir zamanlar işçi mahallesi olan 10. bölgede bulunan Sainte-Marthe Sokağı, Paris’in rengarenk cepheli mekanların, bağımsız galerin ve sanat atölyelerinin bulunduğu nispeten yeni hip olan daha az turistik yerlerinden. Tüm sokak boyunca her ahşap vitrin farklı bir renge boyalı. Burada mola vermek isterseniz önerdiğimiz mekanlar şöyle. Konum için tıklayın. Haritada 35 numara.

Mulino Mulé: Kendi değirmeninde öğüttüğü undan yapılan ev yapımı makarnaları ile meşhur küçük bir İtalyan restoranı. Makul fiyatlara kaliteli bir öğle yemeği için ideal. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Le Galopin: Şef Romain Tischenko’nun mekanı olan, tadım menüsü veya düzenli olarak değişen alakart yemekler arasından seçim yapabileceğiniz şık bir restoran. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

La Cave à Michel: Bu küçük şarap mahzeni de yine Le Galopin restoranının şefi Romain Tischenko tarafından yaratılmış. Tapas menüsü her gün değişiyor. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

3.12 Kısa Bir Şehir Kaçamağı Yapmak İsteyen Parislilerin Favorisi: Canal de L’Ourcq

Paris kanal ağının bir parçası olan, Paris’in kuzeydoğusunda kalan Ourcq’tan başlayarak La Villette ilçesinde son bulan Canal de L’Ourcq şehirden kısa bir kaçamak yapmak isteyen Parislilerin favorisi.

Kanalın La Villette’den Bobigny’ye uzanan bölümü, birçok kasabadan geçen, yürüyerek, bisikletle veya tekneyle yapılabilecek keyifli bir rota sunuyor. Bu rotada restoranlar, sokak sanatı, sergiler bulabilirsiniz. Özellikle de Parc Forestier de la Poudrerie denilen kanal kenarı park bisiklete binmek için çok keyifli. Ayrıca her sene Temmuz-Ağustos aylarında kanalın Bassin de la Vilette denilen kısmında Paris Plages denilen yapay plajlar kuruluyor. Konum için tıklayın. Haritada 36 numara.

4. Paris’in Alternatif Yeşil Alanları

4.1 Paris’in Belgrad Ormanı Bois de Vincennes

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Şehrin Belgrad Ormanı gibi düşünebileceğiniz Bois de Vincennes, Paris’in hem en güzel parklarından biri hem de şehrin en büyük parkı. Aslında fiziksel olarak Paris periferiğinin dışında kalan bir park ama resmi olarak Paris’in 12. bölge sınırlarında kabul ediliyor. Zamanında Vincennes Şatosu’nun yeşil alanı ve kralların avlanma yeri olan ormanlık alan 1885–1886 yılları arasında 3. Napolyon tarafından yaptırılan 995 hektarlık bir parka dönüşmüş.

Öyle büyük bir yer ki içinde sandala binip gezebileceğiniz göller, göllerin içinde adacıklar, çiftlik, restoranlar, cafeler, hipodrom ve botanik bahçesi gibi alanlar var. O nedenle de daha enerji tasarruflu bir programda gezmek isterseniz 2,5 saatlik bu segway turuna katılabilirsiniz. Ayrıca Paskalya döneminde Fransa’nın en büyük eğlence parkının burada kuruluyor olmasını da denk gelirseniz diye ekleyelim. Konum için tıklayın. Haritada 37 numara.

4.2 Çocuklu Ailelerin Cenneti Bois de Boulogne

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Şehrin en önemli ikinci yeşil alanı, 16. bölge sınırlarında bulunan Bois de Boulogne. 865 hektarlık bir alana yayılan Bois de Boulogne özellikle havanın güzel olduğu günlerde çocuklu Parislilerin favorisi. 1852’de İmparator III. Napolyon tarafından halka açık bir parka dönüştürülen yeşil alan, Baron Haussmann’ın Londra’daki Hyde Park’tan ilham alarak tasarladığı bir düzenlemeye sahip. O dönemde bu parktaki yaşamı, Édouard Manet, Pierre-Auguste Renoir, Vincent van Gogh gibi birçok sanatçının resimlerinden de hatırlayacaksınız.

İçinde birkaç göl, şelale, iki küçük botanik bahçesi, çocuklar için lunapark ve oyun alanlarının yer aldığı Jardin d’Acclimatation, bir sera kompleksi olan Jardin des Serres d’Auteuil, hipodrom, her yıl Fransa Açık tenis turnuvasının düzenlendiği Roland Garros stadı ve yukarıda az bilinen yapılar bölümünde de bahsettiğimiz Fondation Louis Vuitton gibi yer alıyor.

Ayrıca 1986 yılına kadar Windsor Dükü ve Düşesi’nin Paris’teki evi olmuş olan, sonrasında da Prenses Diana’nın Paris’teki bir araba kazasında birlikte vefat ettiği sevgilisi Dodi El-Fayed’in babası ünlü Mısırlı milyarder Mohamed El-Fayed’e ait olan Villa Windsor da burada. Buraya geldiğinizde yürüyüş, kürek, bisiklet, piknik gibi aktiviteler yapabilir, doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 38 numara.

4.3 Manzaralı Tek Paris Parkı: Parc des Buttes-Chaumont

Fotoğraf Kaynak: Guilhem Vellut / Flickr

19. bölgedeki Parc des Buttes-Chaumont’u diğer Paris parklarından ayıran en önemli özelliği tepelik konumu sayesinde Paris manzaralı olması. Diğer çoğu Paris parkında olduğu gibi düzenlenmesinde yine III. Napolyon’un parmağı var. Köprüleri, yapay şelaleri, mağaraları ile devasa bir macera parkı gibi. Parkın diğer bir ünlü özelliği ise İtalya’nın Tivoli kentindeki Vesta Tapınağı’ndan esinlenilerek oluşturulmuş bir yapay göl ve onun üstündeki tepeye inşa edilmiş Sibyl Tapınağı’nın olması. Parislilerin sık sık pikelerini alıp yayılmaya ve piknik yapmaya geldiği yerlerden. Konum için tıklayın. Haritada 39 numara.

4.4 Yemyeşil Bir Yürüyüş Yolu: Coulée Verte René-Dumont

Fotoğraf Kaynak: jean-louis Zimmermann / Flickr

Coulée Verte René-Dumont ise 12. bölgede eskiden tren yolu olarak kullanılan ama şimdilerde yükseltilmiş yolda yemyeşil bahçeler sunan, viyadüke benzer bir yürüyüş yolu. Buna benzer bir oluşum New York’un Highline adlı noktasında da var. Burası aynı zamanda Richard Linklater’ın yönettiği, başrollerini Ethan Hawke ve Julie Delpy’nin paylaştığı Before Sunset filminin setlerinden biri. Konum için tıklayın. Haritada 40 numara.

4.5 Paris’in Terk Edilmiş Demiryolu: Petit Ceinture

Fotoğraf Kaynak: Céline Harrand / Flickr

Paris’te eski demiryolu hatlarının yeşil alanlara dönüştürülmesi geleneği Coulée Verte René-Dumont ile sınırlı kalmamış. Petite Ceinture de Paris’i çevreleyen eski bir demiryolu hattı. Metronun gelişiyle birlikte kaderine terk edilen ve Paris’in 12’den 20’ye tüm bölgelerinden geçen demiryolu hattı daha sonra kısım kısım çeşitli projelerle dönüştürülerek güncel halini almış. Alan sosyal ve yenilikçi projelerle bisiklet yolları, bostanlar, bahçeler, spor tesisleri, sosyal farkındalığa destek olan restoranlar, underground sanat çalışmaları, graffitiler ve kültürel projelerde kullanılan alanlarla donatılmış.

Güneşli bir pazar gününde, terk edilmiş demiryolunun küllerinden yeniden doğan bu alternatif rotanın tadını çıkarabilirsiniz. Baştan sona yürümek çok zamanınızı alır çünkü farklı farklı bölgelerine yayılmış durumda. Zaten bunu kesintisiz bir yürüyüş yolu gibi düşünmeyin. En uzunu yaklaşık 1,6 kilometre olan parkurlar olarak düşünün. Yolun en popüler kısmı adeta bir açık hava galerisine benzeyen 14. bölgedeki kısmı. Konum için tıklayın. Haritada 41 numara. Rota üzerinde çok güzel fotoğraf imkanları da var. Özellikle olduğu gibi bırakılmış bu nokta sonbaharda harika fotoğraf kareleri vadediyor. Konum için tıklayın. Haritada 42 numara.

4.6 Parc de la Villette

Fotoğraf Kaynak: commons.wikimedia.org

Paris’in sınırında 19. bölgede yer alan Parc de la Villette, İzmir’deki Fuar Alanı’nı andıran, içinde birçok konser, tiyatro, etkinlik alanı, bilim merkezi, yeme-içme noktalarının bulunduğu bir park. Diğer tüm parklara nazaran çok genç bir park. Mimar Bernard Tschumi tarafından tasarlanarak 1984 – 1987 yılları arasında oluşturulan parkta dekonstrüktivist yapılar dikkat çekiyor. Dilerseniz kanal sahilinde bisiklet sürebilir veya yazın Bassin de la Vilette denilen bölgede kurulan Paris Plages’da serinleyebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 43 numara.

5. Alternatif Paris Aktiviteleri

5.1 Paris Pasajlar Turu

Yukarıda bahsettiğimiz 19. yüzyılın gerçek tanıkları, tarihi ve şık Paris pasajlarını yürüyerek keşfetmek ve şaşırtıcı mimarilerini görmek için bir pasajlar turuna katılmak çok keyifli bir Paris aktivitesi olabilir. Tek yapmanız gereken bahsettiğimiz pasajları çevrimdışı çalışan GoogleMaps haritasında işaretlemek ve bolca yürümeye hazır olmak. Detaylar için tıklayın.

5.2 Candelight Concerts

Eğer denk gelirseniz Paris’te mum ışığında bir akşam yemeği yemek yerine klasik müzik konserine katılın. Fever tarafından düzenlenen Candelight Concerts adlı bu büyüleyici konser serisi alternatif bir Paris akşamı için mükemmel seçim. Detaylar için tıklayın.

5.3 Bisikletle Paris Turu

Hem akşam şehrin parlak ışıkları altında hem gündüz yapılan turlarla Paris’in sembol yapılarını bisiklet üzerinde rehber eşliğinde keşfetme şansınız var. Turlar 3-4 saat arasında sürüyor. Gündüz turları için tıklayın. Gece turları için tıklayın.

5.4 Elektrikli Sandallar İle Kanal Turu

Seine Nehri’nde klasik bir tekne turu yerine ona alternatif olacak bir programla Saint Martin Kanalı, l’Ourcq Kanalı ve Bassin de la Villette’i kapsayan 40 kilometrelik su yolunda arkadaşlarınızla elektikli sandal kiralayarak gezmek de bir seçenek. Üstelik kiralama yapmak için herhangi bir tekne ehliyetine sahip olmanız şartı da aranmıyor. Daha fazla detayı buradan öğrenebilirsiniz.

5.5 Paris’in Yapay Plajlarında Serinlemece

Temmuz – Ağustos ayları arasıda Paris’te belediye Parislilere yoktan plaj var ediyor ve Seine Nehri’nin iki yakasına ve şehrin kuzey sınırındaki Bassin de la Vilette denilen bölgede Paris Plages adlı dökme kumdan yapay plajları kuruyor. Bu plajlar yazın şehirde can simidi görevi görüyor. Aralarından en popüleri şehrin merkezinden ve turistik kalabalıktan biraz daha uzak olan yukarıda bahsettiğimiz Le Bassin de Villette. Seine Nehri kıyısındaki Parc Rives de Seine de şehrin ortasından güzel bir seçenek. Konum için tıklayın. Haritada 44 numara.

5.6 Paris’in İkonik Yapıları Arasında Gece Paten Turu

Fotoğraf Kaynak: www.facebook.com/pari.roller

Her cuma 21.00’de Pari Roller adlı oluşumun trafiğe o güne özel kapatılmış alanlarda paten turu oluyor. Turlara katılım tamamen ücretsiz ve her seviye patenciye uygun. Tura başlangıç noktası ise Place Raoul Dautry önü. Üstelik sadece patenle değil bisikletle, kaykayla ve scooterla da katılabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 45 numara.

5.7 59 Rivoli’de Sanat Kolektifleri İle Tanışmaca

Harabeye dönmüş bir işgal evinin zamanla legal bir sanatçı kolektifine dönüştüğü sanat galerisi. Alternatif partilerin, sergilerin ve performansların mabedi. Rengarenk ve çok misafirperver bir yer. Kafanızdaki soğuk ve mesafeli galeri algısı ile gitmeyin. Websitesi ve Konum için tıklayın. Haritada 46 numara.

Biz De Sizi Çok Sevdik, Instagram’a Da Bekleriz

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Biz Evde Yokuz (@bizevdeyokuz)’in paylaştığı bir gönderi

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir