HAYATINI GÜZELLEŞTİRECEK 10 ÖNERİ

Kuru kuru “Spor yapın” demekten öteye geçerek,  hayatı gerçek anlamda zenginleştirdiğine inandığımız, ruhunuzu, zihninizi veya bedeninizi uyaran ve kendi hayatımıza da uyguladığımız 10 süper öneriyle geldik.

Gerçekten hayatınıza uygulayabilmeniz için nerede/nasıl yapılır gibi bilgileri de yazımıze ekledik.

2017, bu Evde Yok reçetenin sizi uçurduğu efsane bir yıl olsun!

Not: Sizin de insanların hayatlarına pozitif anlamada katkı sağlayacak, bu kafada önerileriniz varsa,  yorumlar kısmında önerilerinizi bekliyoruz! Sizin de 2017‘ın başkalarının en dolu dolu senesi olmasında tuzunuz olsun 🙂

10.
Haftana Aksiyon Kat: Evden Kaçış Oyunları & Macera Yarışları

photo2Sultanahmet’in sokaklarında haldır haldır yarışmanın bir etabından öbürüne koşuyoruz 😀

Evden kaçış oyunları sadece bir saat sürse de, hayatınızın akışında küçük bir sıçrama yaptıracak kadar modunuzu yükseltiyor. 🙂 Artık neredeyse Türkiye’nin her şehirinde de varlar. Üstelik, işten ya da okuldan yorgun argın veya geç çıkanların programlarına uydurması çok kolay. Arkadaşlarla vakit geçirmenin en eğlenceli ve pratik yollarından.

Define avının yetişkinler için süper eğlenceli bir versiyonu olan macera yarışlarına da katılın! Hem heyecan, hem şamata, hem hareket, hem de saksıları çalıştırma, hepsi var.  Şehirde ya da doğada olmak üzere iki türü var: Şehirde olanlar daha gırgır, oyuncu ve herkese uygun oluyor. Bir harita ve bulmacalarla yarışa başlıyorsunuz. Bulmacaları çözerek bir sonraki durağınızı ya da tamamlamanız gereken görevi öğreniyorsunuz. Mesela; bulmacayı çözünce bir sonraki aşamaya ilerlemek için gerekli olan anahtarın , falanca manavdaki büyük karpuzun altında olduğunu öğreniyorsunuz.  😀 Haritadan bakarak o manavı bulup, anahtarı alıp, bi sonraki aşamaya geçiyorsunuz. Doğada yapılan versiyonlarında bulmaca yok, ve daha fazla teknik beceri istiyor: işaretli yerleri topografik harita okuyarak bulmanız gerekiyor.

Kullanabileceğiniz kaynaklar:
Türkiye’deki Tüm Evden Kaçış Oyunları‘nın eksiksiz listesini burada bulabilirsiniz.
Oryantiring & Macera Yarışı – Bilgiler & Etkinlikler – Oryantiring nedir, nasıl yapılır, ülkede başka ne etkinlikler var…
Kadıköy Macerası – Şehir içindeki yarışlarla örnek
İstanbul Orienteering Cup – Hem şehir de, hem de doğa etapları olanlara örnek

9.
Yaşadığın Şehrin Hakkını Ver: Semt/Şehir Kültür Turları & Sokak Sanatı Turları & Yemek Turları

balat-istanbulFoto Kaynak: Flickr/ Moyan Brenn

İnsan her gün baktığı şeylere karşı körleşiyor, bazen burnunun ucundaki hazineyi göremiyor. Kalkıp Bursa’ya iskender yemeye gidiyoruz  da şehrindeki yüzyıllık kahvehaneyi ya da baklavacıyı es geçiyoruz. Yanlış mı? Sürprizler ve enteresan hikayeler öyle çok uzaklarda değil. Mahallende, şehrinde… Şehrini tanı ve tat.

sokak-sanati-mural-kadikoy
Kullanabileceğiniz kaynaklar : (İstanbul için)
– Bizim Galata Kulesi ve Galata Mekanları  derlememiz rehberliğinde kendiniz gezin! Yine kendi kendinize Balat’ı Haritalı Balat Turu Rehberi’mizle gezebilirsiniz.
Semt turları: Geziciyak, Fest Tur, Saffet Emre Tonguç ‘nun düzenlediği semt turları
Yemek Turları: Fest Travel, Sonradan Gurmeler turları.
Turlar yerine kendiniz keşfetmek istiyorsanız aşağıdaki kaynaklardan faydalanabilirsiniz.
– Murat Belge’nin İstanbul Gezi Rehberi
– İstanbul Belediyesi’nin yayınladığı İstanbul’un 100 Binası/ Adeti/ Deyimi /Köşk ve Konağı/ Ağacı… gibi uzayıp giden derleme kitapları
– Yemek için İstanbul Arka Sokak Lezzetleri kitabı
– Sokak sanatı için Street Art İstanbul uygulamasını indirin. Hem haritada yerlerini gösteriyor, hem de kısaca bilgi veriyor. İçerikte eksiklikler var,  büyük işlerin önemli bir kısmını ve yerlerini haritada gösteriyor olması işinizi çok kolaylaştırıyor. Yada Istanbul Tour Studio’nun düzenlediği günübirlik turlara da katılabilirsiniz.
– Şehirler için hazırlanmış telefon uygulamalarını kullanabilirsiniz. Bu şehir rehberleri harita ve ses ile de destekleniyor ise, gerçek bir rehberle geziyormuşçasına şehrin tadını çıkarabilirsiniz.

8.
Hem Ruhunu, Hem De Vücudunu Besle: Yemek kursları

yemek-kursu-sushiTayland yemekleri kursundan aldığımız Pad Thai tarifini isteyenler Bangkok’ta Pad Thai Nerede Yenir yazımızın sonuna bakabilir. 

Kendine şefkat göstermenin en basit yoludur kendine güzel bir yemek pişirmek. Aynı zamanda eşi dostu şımartmanın da! 🙂

Mutfak tecrübenizin az ya da çok olması fark etmez, bi yemek kursuna gidin.  Bu kurslar hiç ehlilik gerektirmiyor, ama yanı zamanda mutfakta iddalı olanlar için de yepyeni bilgiler sunuyor. İtalyan’dan Japon mutfağına, evinin şefi olmak isteyenlerden mutfağa profesyonel olarak bakanlara, her zevke ve ihtiyaca uygun bir sürü kurs var.

Mutfağınızdan dünyayı gezebilirsiniz.

Kullanabileceğiniz Kaynaklar:
Türkiye’nin Tüm Yemek Kursları Listesi – İl il ve konu konu listelenmiş yemek kursları.

7.
Her Sene Kaçırdığın O Etkinliğe Artık Git! – Konserler, Şenlikler, Festivaller…

sziget-festivali

Eğri oturalım, doğru konuşalım. Herkesin kafasında, kendi zevkine göre, her sene niyet edip edip ıskaladığı bir etkinlik var.. Kimisi için o Bozcaada’da bağ bozumu, kimisi içinse Ayder Kardan Adam Festivali ya da memleketinin şenliği. Hatta daha da basit şeyler: mesela merak edilen ama her hafta kurulduğunu bilmenin rahatlığıyla ertelenen antika pazarı ya da organik pazar. Ne olduğu fark etmez, bu sene artık bir hedef değil, anı olsun. Takvimine düş, ayarlamalarını yap ve artık erteleme! Dünyada ne festivaller var bir bilsen!

Kaynaklar:
Herkesin listesinde olup, kollektif olarak ertelenen bazı etkinlikler: 29 Ekim Havai Fişek Gösterisi, Film Ekimi, !F İstanbul, Runİstanbul, Vodafone İstanbul Maratonu (eski adıyla Avrasya Maratonu), Anzak Günü, Chill Out Festival, Tüyap Kitap Fuarı, Boat Show, Gökova Bisiklet Turu, Nike RunIstanbul, Kış Festivali, ve az sonra listenin 5 numarasında anlattığımız türlü yöresel etkinlikler… (Siz de aklınıza gelen diğer etkinlikleri yorumlara yazın!)

6.
Hayata Farklı Bak: Karanlıkta Yemek & Karanlıkta Dialog

karanlıkta-yemek

Sadece bir kaç saatte, algıların açılabilir ve tüm dünyayı nasıl algıladığın değişebilir. Üstelik, hem kendin, hem de dünya için çok güzel birşey yapmış olursun. Üstelik çok özel bir deneyim yaşayarak!

Karanlık İşler – Biz Karanlıkta Yemek’e bayıldık. Karanlık İşler olarak da bilinen Karanlıkta Yemek, adı üzerine misafirlerini zifir karanlık bir odada ağırlıyor.
Kapıdan içeri girdiğiniz andan itibaren diğer 4 duyunuzu kullanmanız gerekiyor. Hiç göremeden bir yemeği yemenin insan algısında yarattığı inanılmaz farkları deneyimliyor, arkadaşlarınızla karşı karşıya oturup da birbirinizin suratını görmeden muhabbet etmenin yarattığı hiç beklenmedik duyguları yaşıyorunuz. Daha sonra canlı müzik eşliğinde eller havaya vakti geliyor ve görünmezliğin getirdiği dokunulmazlıkla dans ediyorsunuz. Amaçları, insanlara iyi bir vakit geçirtirken aynı zamanda karanlığın getirdiği anonimlik ve özgürlük ortamında önyargısız bir çok tabuyu ele almak. Burası aynı zamanda görme engellilere de istihdam sağlamaya hizmet ediyor. Garsonundan müzisyenine burada çalışan herkes görme engelli. Aynı zamanda acapella korosunun çıktığı ya da stand upların olduğu tematik geceler de oluyor. Programlarına websitelerinden bakabilirsiniz. (4. Levent /Istanbul)

Karanlıkta Diyalog – İstanbul Gayrettepe metro istasyonundaki Karanlıkta Diyalog ise görme engellilerin dünyasından kısa bir zamanda geniş bir kesit sunuyor. Ziyaretçiler için kolaylaştırılmış parkurda elinizde baston, yanınızda görme engelli rehberiniz, İstanbul’u gözlerinizi kullanmadan deneyimliyorsunuz: Vapura biniyor, manav alışverişi yapıyor, Taksim’de geziyorsunuz. Turun sonunda, cafede rehberinizle karanlık kafede çaylarınızı alıp, sohbet etme imkanınız da var.

5.
Çok Kültürlü Mirasımıza Karış: Yöresel Festivaller & Azınlık Kültürü

klarnetci-romanAhırKapı’da Romanlar, Foto Kaynak: Flickr/ Festival Durance Liberon

Taa Osmanlı’dan gelen, zengin bir kültür mirasımız var ama ilgi göstermezsek ellerimizden kayıp gidecek. Türkü, Kürdü, Lazı, Zazası, Rumu, Arnavutu, Boşnağı, Arabı, Gürcüsü, Pomağı, Romeni, Yahudisi, Ermenisi ve Süryanisi’nin ülkemiz kültürüne kattığı bir sürü gelenek, lezzet, deyiş ve etkinlik var bize yepyeni deneyimler vaad ediyor.

Romenlerle Türkiye’nin en büyük panayırı ve 100 yıllık bir gelenek olan olan Pavli Panayırı‘ında göbek atmalı, Lazların ne kadar gözü kara olduğuna birinci elden Formulaz yarışında tanıklık etmeli hatta yarışmalı, birçok yabancı dilde olan “Türk gibi güçlü” kalıbının nasıl yerleştiğini Kırkpınar Yağlı güreşlerinde görmeli, Kars’taki Altın At Festivalinde kar üzerinde cirit atanlarla Orta Asya kavimlerine uzanmalı, Paskalya vakti İstanbul Kurtuluş’ta paskalya çöreği yemeli…

4.
Aktif Yaşarken Gez Ve Sosyalleş: Bisiklet Grupları & Koşu Grupları

bisiklet-gruplari-aktif-yasamKarya Bisiklet Turu’nda tanıştığımız bisikletçi dostlarımız

Kendinize verebileceğiniz en güzel hediye hayatınıza bisikleti sokmak! Ne seviyede bisiklete bindiğiniz fark etmez, nerede yaşadığınız da. Artık bisiklet grupları neredeyse her şehirde var. Bu gruplar, düzenli olarak bisikletle gezilere çıkıyorlar. Siz de hem yeni yerler görüyor, hem bisiklet camiasının eşsiz dayanışmasında sımsıcak bir aile ediniyor, hem de pedallayarak vücudunuzu dinç tutuyorsunuz. Hayatınızda mutluluk sıçraması yaşayacağınızı garanti ederiz.

Kullanabileceğiniz Kaynaklar:
Bisiklet şimdiye kadar hayatınızın bir parçası değildiyse, Bisikletli Hayata Geçin rehberimiz sizin için bunu çok kolaylaştıracak.
Ayrıca, Türkiye’deki Tüm Bisiklet Grupları ve Toplulukları listenden de şehrinizdeki gruplarla temasa geçebilirsiniz.

Keza, koşu grupları da koşuya başlamak için biçilmiş kaftan. Daha sosyal ve fit bir hayata geçmek için tek yapmanız gereken bu Türkiye’deki Koşu ve Atletizm Grupları listesinden şehrinizdeki grubu bulmak. Sonra gelsin sabah koşuları, gelsin üzerine yenen kalabalık kahvaltılar. Koşu ve bisiklet grupları yeni bir çevreye, hem de sağlıklı bir hayata geçişin altın anahtarları!

3.
İnsan İnsanın İlacıdır: Paylaşım Ekonomisi

zumbara-logosu
Eskiden çok daha az kaynak vardı, ve insanlar birbirleriyle dayanışarak ihtiyaçlarını karşılarlardı. Mahallede tek bir televizyon vardı, akşamları o evde toplanılırdı, dikiş makinası olan ya eşin dostun paçasını yapardı, ya da o makina komşu komşu gezerdi. Bahçede yetişen üzümü mahalleliye dağıtmak, onlara da köyden gelen undan almak çok normal şeylerdi. Çok daha az para ve kaynakla insanlar hem mutlu mesut yaşıyor, hem de sosyalleşiyorlardı.

Sonra alıp biriktirmeye başladık. Bugün hepimizin elinde bir sürü atıl kaynak var: kırkta yılda bir tıngırdatılan gitar, masaj aleti, spor eşyaları, saç düzleştirici, sanki hancıyız da her gün 20 kişilik yemek çıkartıyoruz gibi dev tencere, say say bitmez…

Son senelerde insanlar fark ettiler ki paylaşmak daha tatlı, daha ekonomik ve pratik. Dünyada paylaşım ekonomisi patladı. Artık insanlar kaynaklarını hem başkalarına, hem ekolojiye, hem de kendilerine daha faydalı olacak şekilde paylaşmak istiyor. Ülkemizde de bu alanda yeşeren çok güzel oluşumlar var:

Kullanabileceğiniz kaynaklar:
Zumbara – Bilgisayar yazılımdan, fitness özel dersine, ev boyamaktan, siz yokken köpeğinize bakmaya çeşit çeşit servisin bulunduğu muazzam servis hazinesi. Ve güzel insanlarla dolu dev bir topluluk. Mutlaka göz atın! Bu toplulukta para geçmiyor, ödemenizi zaman ile yapıyorsunuz. Siz de karşılığında zamanınızı ayırarak başka bir servis sunuyorsunuz.
Bookserf – Kitap paylaşım platformu. Kitapların yine sizde kalıyor, sadece birileri istedikçe 2 haftalığına ödünç veriyorsunuz. Bookserf de aynı zamanda benzer zevkteki insanları bir araya getiriyor.
Freecycle – Artık işinize yaramayan bir eşyanız mı var?  Freecycle’a koyun. İhtiyacı olan birileri çıkıp sizden almaya gelecektir. Ya da başkalarının vermek istediklerine buradan talip olabilirsiniz.
Bla Bla Car – Eğer şehirlerarası yolculuk yaparken aracınızda boş koltuk varsa bu site sayesinde aynı yöne seyahat etmek isteyenlerle masraflarınızı paylaşabiliyorsunuz. Aracınız yok ise de buradaki ilanlara bakıp, araç sahipleriyle iletişime geçip araç masraflarını paylaşarak şehirlerarası yolculuğunuzu gerçekleştiriyorsunuz.
Gezmek isteyenler için malzeme, yatacak yer, otostop ve bilgi dayanışma Facebook Grupları: “Otostop Gezi Camp ( Düş Peşindeyim Düş peşime )” , “Interrail türkiye otostop” , “Interrail Türkiye BicycleRail” , “Kamp ve Doğa Hayatı || CampRail”,

2.
Hem Kendinize, Hem De Dünyaya Faydalı Olun: Gönüllülük Tatilleri

Bir yandan dünyayı değiştirirken, size verdiğiniz emeğin 10 katını geri veren ve size hayatınızın en unutulmaz deneyimlerinden birini yaşatabilecek gönüllülük programları var. Hem de Türkiye’de! Size yatacak yer, yemek, sıcak bir aile vermekle kalmıyorlar, aynı zamanda kendi başınıza deneyimleyemeyeceğiniz muazzam tecrübeler yaşatıyorlar. Mesela yavru caretta carettaları denize kavuşturmak, ya da Kars dağlarında ayı gözlemlemek ya da  ekolojik tarım yaparken şifalı bitkileri öğrenmek gibi… Unutulmaz bir tatil yaşarken, hem kendinize, hem de dünyaya çok şey kattığınızı hissedeceksiniz.

Kullanabileceğiniz kaynaklar:
Tatilinizde Gönüllü Olun – Gönüllülükten öte, bir dervis değiş tokuşu & harika bir deneyim: Emeğiniz karşısında, yemek, yatak, aile ve ilgili konularda eğitim aldığınız önerdiğimiz kuruluşlar.

1.

Ölmeden Önce Yapılacaklar Şeyler Listenizdeki Bir Maddenin Üzerini Çizin!

microlight-wp
“Şu dünyada en ender şey şey yaşamak. Birçok insan sadece varoluyor.” – Oscar Wilde

Ölmeden önce yapılacak şeyler listenizdeki deneyimler, bir gün geriye dönüp baktığınızda hayatınızı anlamlandıran mihenk taşları olacaklar. Geçen günlerin çorba gibi birbirine girmesine engel olup, hayatınızdaki anıların ayracı olacaklar. Ve siz ileride dönüp koleksiyonunuza baktığınızda, dolu dolu bir hayat yaşadım diyebileceksiniz. Var olmayın, yaşayın.

Kullanabileceğiniz kaynaklar:
Türkiye’de Ölmeden Önce Yaşamanız Gereken 10 Deneyim Listesi– Ülkemizde en benzersiz ve en özel ne deneyim varsa insanın gözlerini yummadan bir kere yaşaması gereken, en liste başı 10 tanesi burada.
Kitaplar: Türkiye’de Ölmeden Önce Yapmanız Gereken 101 Şey

Not: Türkiye’de görülmesi gereken yerler üzerine internette çok içerik var. Biz insanların seyirci kalmayıp, katılarak bir parçası olacağı önerilerle gelmeyi tercih ettiğimizden onları eklemedik.

Bu listeyi tamamladığınızda  Biz Evde Yokuz‘u karıştırın. Her zaman yeni bir aktivite öneri bulacaksınız!

 

10 Comments

  1. Hayatımın bir çok döneminde böyle şeyler karşıma çıktı ama sanırım hiçbirini ciddiye alıp yapmadım çünkü spor yap seyahatlere yönel kitap oku sinemaya git bunlar sadece emir kipiyle yazılmış olmak için yazılmış cümlelerdi ama mesela evden kaçış bu nasıl güzel bir etkinlik tamam dönem olarak evden kaçmaktan ziyade evde olmalıyız ama bunu bir şekilde gerçekleştirmeliyim . Bişeyler yapmak için erteleme yapmaktansa kendine en uygununu bulup yola koyulmak lazımmış ve ben bu aralar sizin yazılarınızla çok fazlaca yol aldım mutluyum

    1. Mervecim, nasıl mutlu oldum mesajına. Çoğu zaman ben de internette bir şey ararken sadece tık almak için yazılmış, boş, sevimsiz ve laf salatası içeriklerle karşılaşıyorum. O yüzden yazarken hep ben ne okumak isterdim, nasıl bir şey olsa bana faydası olurdu diye düşünüyorum. O yüzden çok sevindim yazdıklarına

  2. Bence birde şu madde olmalı. Kitap okuyun, mutlaka ama mutlaka devam ettiğiniz bir kitabınız olsun. Son 6 ayda hayatımda yaptığım en iyi değişiklik okumaya başlamak oldu. Kendimi yıllarca izlemeye o kadar vermişim ki blogları bile okumak zor gelirdi. Şimdi ise nerede makale var diye aranır oldum. Kitap, blog makalesi, bilimsel (mesleki) makaleler arayıp duruyorum.

  3. ÖNERİLERİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER AMA ARTIK YURT DIŞINA AÇILMAK İSTİYORUZ AKDENİZ VE EGE VE BİRÇOK YERİ GEZDİK EŞİMLE FARKLI KÜLTÜRLER GÖRMEK İSTİYORUZ AMA NASIL YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ TAVSİYE VERİRSENİZ SEVİNİRİM

  4. Merhabalar!

    Sabah gözümü açtığım gibi postunuzu okudum ve birkaç şey yazmak geldi içimden. Bu tarz cümleler yazan insanlar bana hep garip gelirdi ama dayanamayıp söyleyeceğim, sizi seviyorum galiba. 🙂 En bunaldığım, içime kapandığım dönemlerde beni dürtükleyip, şu hayatta neleri sevdiğimi hatırlattığınız ve yatağımdan kaldırdığınız için çok teşekkür ederim. Severek takip ediyor, çevreme de zorla takip ettiriyorum. 🙂 Enerjiniz hep bol olsun, yeni yılda da her şey gönlünüzce olsun.

    Bir de naçizane, biliyor ve bilmiyorsunuzdur, aşağıya birkaç etkinlik de ben eklemek istedim.

    Sevgilerimle,

    Gizem.

    – Profesyonel sanatçıların yönlendirmeleriyle tablo, heykel ve string art yapıp, yaptığınızı da evinize götürebileceğiniz bir atölye. Bu ay Ay Işığı adlı tablomu yapıp evime asacağım inşallah. 🙂 Linki: http://www.studiomasterpiece.com/

    – Kayaköy Sanat Kampı: Deniz-kum-güneş tatili yaparken bir yandan da farklı sanat dallarının atölyelerine (dans, ritm, fotoğraf vb) katılıyor, bronzlaşırken sosyalleşiyorsunuz. 1 haftalık kampın sonunda da sunum ve gösteriler yapıyorsunuz. 5 sene önce gitmiştim, bulunduğum grupta işi gücü bırakıp oraya yerleşenler olmuştu. 🙂 Linki: http://www.sanatkampi.com/index_tr.html

    7. maddeye ekleme: Artık gelenekselleştiğini düşündüğüm Kahve Festivali, Üç Tutku Kahve Çikolata Kitap Festivali, bir tık daha antrenman gerektiren Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışı (çok yarış var ama buna amatör olan çok arkadaşım katıldı, ben cesaret edememiştim:)).

    1. Gizem! Ama bunlar süper eklemeler! Harikasın!

      Çok sevdim sting art atölyesini. Ben de bizim ofise kocaman bi tane yapmak istiyorum.
      Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışı gerçekten enteresan olabilir. Bir kaç sene önceye kadar İstanbul’dakine de amatörler katılabiliyordu ama artık çok geç kaldık 🙁 Derhal onu da listeme aldım. Çok çok merci bu eklemeler için!!!

      Ne varmış canım bunda, biz de sizi çook pis seviyoruz ki 😀

  5. Herkes karavan hayatına bir kez olsun adım atmalı, bir vosvos ya da t2 sahibi olarak volkswagen ruhunu yaşamalı. karadeniz yaylalarında gerçekleştirilen vosvos festivallerine vosvosu olmasa da misafir olarak katılmalı.

    1. Ekin biz bu festivallerden birine katılmak çok isteriz. Danışacağız sana. Sağol ekleme için 🙂

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir