İZMİR GEZİLECEK YERLER – TÜM BİLMENİZ GEREKENLER

İzmir gezilecek yerler anlamında o kadar zengin ki baştan aşağı gezmek için en az bir ay lazım. O yüzden en mantıklısı gözünüze bir ya da birkaç belde kestirip oralarda takılmak.

Bu yazımızda önce İzmir merkezdeki gezilecek yerleri anlatıp, daha sonra İzmir’in görülmesi gereken beldelerinden bahsedeceğiz. Fikrimizi sorarsanız bizce İzmir’in beldelerini gezmek, merkezini gezmekten çok daha keyifli. Ama büyükşehir olmasına rağmen İzmir’in merkezinde bile bir sayfiye yeri hissiyatı var.

Bizim favorimiz Karaburun, Çeşme ve Urla’yı kapsayan Yarımada Bölgesi. Diğer taraftan İzmir’in köylerini gezmek, dünya tarihinin beşiklerinden sayılabilecek Selçuk’u görmek, Bergama’nın nostaljik sokaklarında kaybolmak da kaçırılmaması gereken deneyimler. İyisi mi siz bir kaç tur İzmir’e gelin. Her seferinde bambaşka bir İzmir keşfedeceksiniz.

Eğer sadece merkezde vakit geçirecekseniz arabaya ihtiyacınız yok; neredeyse her yer yürüme mesafesinde. Toplu taşıma ile ulaşmak da çok kolay. Ama beldelerine gidecekseniz aracınızla gelmenizde ya da araba kiralamanızda fayda var.

İzmir Seyahati Planlaması – Gitmeden Önce

İzmir’e Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

İzmir’e ülkenin hemen hemen her yerinden direkt uçuş var. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapmanızı öneririz. Fiyat karşılaştırması yapmak ve uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak için TIKLAYIN.


İzmir’de Otel Seçerken Dikkat!

İzmir’de konaklama için ilk karar vermeniz gereken konu hangi semtte kalacağınız.
1. Konak: Konak İzmir’in merkezi. Alsancak, Basmane, Kemeraltı hepsi Konak merkezin kapsama alanında olan semtler. Eğer şehir içinde kalacaksanız lojistik anlamda hayatınızı kolaylaştırmak için Konak’ta bir otel seçmenizi tavsiye ederiz. Önerdiğimiz otelleri aşağıda bulabilirsiniz.
2. Merkezin Dış Çepherindeki İlçeler: Arabalysanız Karşıyaka, Bornova, Balçova, Gaziemir  gibi ilçeler hem merkeze yakın, hem de hesaplı. Buralarda odalar da daha büyük olabiliyor. Ayrıca arabalıysanız merkezdeki otopark derdinden de kurtuluyorsunuz.
3. İzmir’in Tatil Beldeleri: Eğer İzmir merkezde kalmayacaksanız, Alaçatı, Bergama, Seferihisar, Urla gibi tatil beldelerine gidecekseniz, bölge bölge önerilerimiz için sizi böyle alalım: İzmir Tatil Beldeleri


İzmir’de Seçtiğimiz Oteller, Evler & Villalar

Swissotel Büyük Efes $$$


Swissotel Büyük Efes, İzmir’in en prestijli oteli. Eğer bütçeniz elveriyorsa hiç düşünmeden burada kalın. Otel, Alsancak’ın kalbinde, harika manzaralı ve kocaman bir bahçe içinde. İncelemek için TIKLAYIN.

Wyndham Grand İzmir Özdilek $$


İnciraltı’nda, Ege Denizi manzaralı, İzmir’in merkezinde yer alan Wyndham Hotel, kapalı ve açık havuzları, Türk hamamı, fitness merkezi ve spa’sı, 7 restoranı ile hizmet veriyor. İncelemek için TIKLAYIN.

Büyük Konak, Varyant $$


Varyant bölgesindeki Büyük Konak, 1800’lü yılların sonunda inşa edilmiş ve Varyant Konakları projesi kapsamında restore edilmiş muhteşem bir konaklama opsiyonu. Manzarası da çok güzel. İncelemek için TIKLAYIN.

Dutlu Konak $$


Dutlu Konak da Varyant Konakları projesi kapsamında yenilenen yapılardan biri. Antika mobilyalarla dekore edilmiş birbirinden güzel ve konforlu dört odası var. Keyifle oturabileceğiniz harika bir bahçesi var. İncelemek için TIKLAYIN.


Aşağıdaki bağlantılardan İzmir’deki tüm otelleri, evleri ve villaları inceleyebilirsiniz.

– İzmir’deki tüm KİRALIK EVLER ve VİLLALAR için TIKLAYIN.
– İzmir’deki tüm OTELLER için TIKLAYIN.

Fiyat karşılaştırmasını kişi başı maliyetlere göre belirliyoruz. Özellikle evlerde çok kişi konaklama yapılabileceği için kişi başı maliyetler düşüyor ve daha avantajlı hale geliyor. Çiftler için de uygun fiyatlı güzel evler mevcut. İzmir’den daha detaylı otel önerilerimizi İZMİR’DE NEREDE KALINIR? – İZMİR MERKEZ OTELLERİ yazımızda bulabilirsiniz. Şimdiden harika bir tatil diliyoruz.


İzmir’den Günlük ve Saatlik Tekne Kiralamak

İzmir’den günlük veya saatlik tekne kiralayıp koy koy gezme şansınız var. Böylece sadece denizden ulaşım olan yerlere bile denize girmeye gidebilir, İzmir’in kalabalığını arkanızda bırakırsınız. İzmir merkezden kiralayabileceğiniz tekneleri görüntülemek için tıklayın.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

İzmir merkezden çıkmayacaksanız, yani tüm zamanınızı Konak bölgesinde geçirecekseniz, araba kiralamanıza gerek yok. Konak’ta ve komşu ilçelerinde her yere “İzmirim Kart” ile toplu taşımayla ulaşım sağlayabilirsiniz. Fakat İzmir’in Çeşme, Alaçatı, Urla, Seferihisar, Selçuk gibi turistik yerlerine gidecekseniz araç kiralamanızı şiddetle tavsiye ederiz.

– İzmir Havalimanı’ndan uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.
– İzmir Merkez’den uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK için TIKLAYIN.

İzmir’de Gezilecek Yerler (Merkezde)

  1. Alsancak Dostlar Fırını
  2. Kültür Mahallesi
  3. Kıbrıs Şehitleri Caddesi
  4. Cumhuriyet Meydanı
  5. Alsancak Sevgi Yolu
  6. #İzmir Yazısı
  7. Kordon
  8. Gevrekçi Murali
  9. İzmir Saat Kulesi
  10. Konak Pier
  11. Kemeraltı
  12. Basmane
  13. Agora Ören Yeri
  14. Kadifekale
  15. Tarihi Asansör
  16. Dario Moreno Sokağı
  17. İnciraltı
  18. Muzaffer İzgü Sokak
  19. Kültürpark
  20. Botanik Bahçesi
  21. Bostanlı Sahili
  22. Karşıyaka Çarşısı
  23. Latife Hanım Köşkü Anı Evi
  24. Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı
  25. Zübeyde Hanım Anıt Mezarı
  26. Teleferik
  27. Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi
  28. Forum Bornova
  29. MaviBahçe AVM
  30. İzmir İstinye Park AVM
  31. Hilltown Karşıyaka

1. Boyoz-Yumurta Kahvaltısı


Günaydınnnn! İzmir’i deneyimlemeye klasik bir İzmir kahvaltısı olan yumurta – boyozdan başlayalım mı?
İspanyolca’da “küçük somunlar” anlamına gelen “bollos”dan ismini alan boyoz, İspanya’dan İzmir’e göç eden Sefarad Yahudileri’nin İzmir mutfağına kattığı lezzetlerden sadece birisi. Mayasız, milföye benzer bol yağlı bir hamur işi. En bol çeşidini boyozun en meşhur adresi olan Alsancak Dostlar Fırını’nda ve Tarihi Zeynel Ergin Gevrek Fırını’nda bulabilirsiniz. İlerleyen günlerde de İzmir’in diğer kahvaltı klasikleri olan pişi ve kumruya yer açın.

Alsancak Dostlar Fırını’nda Sefarad mirası olan sübyeyi de bulabilirsiniz. Kavun çekirdeğinden yapılan, ferahlatıcı, aromatik, kısacası harika bir içecek. Kesinlikle denemelisiniz! Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Tarihi Zeynel Ergin Gevrek Fırını’ndan da boyoz, gevrek ve soğuk kumru alabilirsiniz. Eskiden sadece alışverişinizi yapıp çay içebileceğiniz bir taş fırınmış şimdi ise kahvaltı da edebileceğiniz bir cafesi de var. Konum için tıklayın.

2. Alsancak


Kordon’a bağlı olan Alsancak İzmir’in merkezi. Gece hayatının, alışverişin, sosyal hayatın nabzı burada atıyor.

– Kültür Mahallesi İzmir’in Nişantaşı’sı. En güzel kafeler, restoranlar, dükkanlar burada. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

– Kıbrıs Şehitleri Caddesi ise uygun fiyatlı dükkan ve fast foodcuları ile İstiklal Caddesi’ne benziyor. Ayrıca İzmir’in en meşhur boyuzcusu Alsancak Dostlar Fırını da burada. Bir başka benzerlik de caddeyi dikine kesen sokakların şehrin en popüler barlarına ev sahipliği yapması. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

– Cumhuriyet Meydanı da Taksim Meydanı gibi halkın kutlamalarda, protestolar ya da mitinglerde bir araya geldiği yer. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

– Alsancak Sevgi Yolu ise palmiyelerin süslediği, iki tarafında kitap ve takı tezgahlarının dizildiği kısa bir yürüyüş yolu. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

– #İzmir ile fotoğraf çekmek isterseniz, konum için tıklayın. Nazar boncuklu İzmir yazısı da burada. Haritada 6 numara.

– Müzeler & Galeriler: Atatürk Müze Evi, İzmir Mask Müzesi, İzmir Neşe ve Karikatür Müzesi, Arkas Sanat Merkezi.

– Bazı Alsancak klasikleri ise Reyhan ve Sevinç Pastaneleri (fıstıklı dondurması ef-sa-ne!!), midye.

Kordon’u detaylı gezmek isterseniz onu da düşündük: İzmir Merkez: Konak Rehberi

3. Kordon’da Gün Batımı


İzmir’i en iyi hissedeceğiniz yer hiç şüphesiz Kordon Boyu. Gün batarken pikniğini, köpeğini, gitarını, çocuğunu, sevgilisini, eşini dostunu kapan İzmirliler Kordon olarak bilinen merkezdeki sahile doluşuyor. Yayılan örtülerde keyif yapıp bir şeyler içiyorlar. Haritada 7 numara.


Paylaşımlı bisiklet sistemi Bisim’den bisiklet kiralayarak turlamak da çok zevkli. Çimlerdeki çekirdek çöpleri olmasa sanırsınız Barselona. Ama çöpler utanç kaynağı. Biz seni böyle bilmezdik İzmir. Bisim istasyonlarından ister üye kartı ile, ister kredi kartınız ile, isterseniz de İzmirim Kart ile kiralama yapabiliyorsunuz. Bisim uygulamasını telefonunuza indirmek, kiralama istasyonlarını ve nasıl kiralama yapabileceğinizi öğrenmek için tıklayın.

4. Gevrekçi Muralı


Bildiğiniz üzere İzmirliler simite gevrek diyor. Ya da biz gevreğe simit diyoruz. Tartışılır. 😉 Konak’taki Fransız Kültür Merkezi’nin duvarındaki gevrekçi muralı ile fotoğraf çektirebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

5. Saat Kulesi


Asıl ismi Atatürk Meydanı olan ama herkesin Konak Meydanı diye bildiği yerde bulunan Saat Kulesi İzmir’in sembolü. 1901 yılında, Sultan Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı şerefine Sadrazam Küçük Said Paşa tarafından yaptırılmış. Zarif görünümüyle Konak Meydanı’nı bir inci gibi süslüyor. Hatta Gürcüler çok beğendikleri için bir kopyasını Batum’a dikmişler.

Yapımı esnasında ilk başta Paşa’ya üzerindeki zarif taş işçiliği için uygun olan taşın Hindistan’dan getirilmesi gerektiği söyleniyor. Fakat bir taş ustasının Denizli’de bulunan taş cinsinin yumuşak olduğunu ve kolay işlenebileceğini söylemesi üzerine, yapımında kullanılacak taşlar Denizli Sarayköy’den trenle Alsancak’a getiriliyor.

Kulenin saati de İmparator 2. Wilhelm’in İzmir’e hediyesi. Saat, ağırlık sisteminin çarkı döndürmesiyle çalışıyor. Zincirlere 5 kilogramlık ağırlıklar asılıyor ve bu ağırlıklar zinciri bir haftada aşağıya indiriyor. Bir hafta sonra görevliler tarafından zincirler yeniden kuruluyor ve saat çalışmasını bu şekilde devam ettiriyor. Yanlış bilmiyorsak…

Yapıldığı zamandan bu zamana kule, İzmir’de bir buluşma noktası. Akşam saatlerinde ışıklandırılan kulenin gecesi de gündüzü de ayrı güzel. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

6. Konak Pier


Konak Pier’in, eski adıyla Gümrük Binası’nın, Paris’teki Eiffel Kulesi’nin de mimarı Gustave Eiffel’in elinden çıkma olduğu iddiasını duymuşsunuzdur. Hakkında yaygın olarak böyle söylense de, bunu doğrulayan hiç bir kanıt bulunamamış. Muhtemelen bir şehir efsanesi.

1890’de inşa edilen ve ilk zamanlarında gümrük binası olarak kullanılan yapı, 1960’lara gelindiğinde balık hali olarak kullanılmış. 2004’te restorasyon geçirerek içinde mağazalar, yeme-içme yerleri ve sinema olan bir alışveriş merkezine dönüştürülmüş. Modern çelik konstrüksiyonunların ve camdan şeffaf çatının taş duvarlarla birleşimi, döneminin Avrupa mimarisi özelliklerini yansıtıyor. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

7. Kemeraltı


Hisar Cami ile Başdurak Cami arasında kalan ve Agora’ya kadar uzanan, tarihi Roma Dönemine kadar giden İç Liman bölgesi, Kemeraltı diye anılıyor. Agora’nın hemen yanındaki Kemeraltı, İzmirlilerin çeyiz, düğün, sünnet gibi özel gün ve okul, ev, kıyafet gibi gündelik ihtiyaçlarını karşılaya geldiği geleneksel bir çarşı. İstanbul’daki Eminönü’nüne benzer bir rolü var. Türk turistlere pek cazip gelmese de yabancı turistler buranın egzotik havasına bayılıyor.

İzmir’in kaderini her zaman bir liman şehri olması belirlemiş. O kadar işlek bir limanmış ki 1750’lerden sonra İzmir talebe yetememeye başlamış. Çözüm olarak 1873’de İç Liman bölgesindeki Liman Kalesi yıkılarak ticari iskana açılmış. Böylece Kemeraltı çarşısı hayat bulmuş. Bu tarihi çarşı gün bugündür de İzmir’in ticari kalbi olmaya devam ediyor.

Kemeraltı’nın bir diğer tarihi önemi de İspanya’dan kovulan Seferad Yahudilerinin yerleştiği bölge olmasına dayanıyor. Avrupa’daki eski Yahudi mahallelerini gezmek yaygın bir deneyim olduğu gibi buraya da yabancılar gezmeye geliyor. Eskiden Havra Sokak etrafında 34 sinagog varmış, bugün sadece 8’i ayakta ama onların da çoğu aktif değil.

Kemeraltı sokaklarında kaybolup, atölye çalışmalarını izlemek, tarihi restoranlarında yemek yiyip kahvecilerinde közde Türk kahvesi içmek, hediyelik eşyacıları ve dükkanları gezmek, Osmanlı Dönemi’nin en güzel örneklerinden sayılan Hisar Camisi’ni ziyaret etmek ve tarihi hanlarını görmek mutlaka İzmir’de yapılacaklar listenizde olsun. Yalnız unutmadan altını çizelim, bu çarşıya uzunca bir zaman ayırmanız gerekecek. Sokaklar arasında ilginizi çeken yerlere giderek gezebilirsiniz. Çarşıya girişi konak saat kulesinin oradan yapabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

8. Kemeraltı’nın Tarihi Lokantaları


Kemeraltı, gurmelerin İzmir’deki favori durakları arasında yer alıyor. Bildiğiniz gibi esnafın yoğun olduğu her çarşıda ve sanayide her zaman uygun fiyata güzel yemek bulunur. Çünkü lokantalar her zaman esnafı daimi müşteri olarak kazanmak için yarış halindedir. Kemeraltı’nda da babadan oğula geçmiş, çok ünlü lokantalar buluyor. Çok sirkulasyon olduğu için yemekler hep taze ama maalesef öğlen 2-3 gibi bitiyor. Lokantalar da kapanıyor. Ağzı sulananları bu emektar lokantaları öğrenmek için sizi Kemeraltı Lezzet Durakları yazımıza alalım.

9. Basmane


Kemeraltı’ndan bir cadde ile ayrılan Basmane, İzmir’in azınlık yerleşimleri ve dini yapıları ile ünlü, Konak’a bağlı tarihi bir bölgesi. Türkiye’ye gelen birçok göçmen şehre yakın ve ucuz olduğu için buraları tercih etmiş. Ara sokaklarını keşfe çıktığınızda, Rumlardan kalan tarihi taş binalardan, ahşap Osmanlı konaklarına, bir zamanlar Yahudilerin yaşam alanı olan kortejo denilen toplu konutlardan, nostaljik otellere keşfedilecek birçok entersan detay, dinlenecek birçok hikaye var. Haritada 12 numara.

Oteller Sokağı diye anılan bölge, Basmane Tren Garı, Aziz Vukolos Kilisesi, İzmir Kadın Müzesi, Konak Belediyesi Radyo ve Demokrasi Müzesi ve Basın Müzesi gezilebilecek diğer noktalar. Basmane yazımızı okumanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Ancak bölge dezavantajlı bir mahalle olduğundan buraları görmenizi istesem de gitmeniz konusunda cesaretlendiremiyorum. Çünkü biz gittiğimizde kötü bir tecrübe yaşadık. Kendi kendimize sokakların fotoğrafını çekerken yok yere üzerimize yürüdüler. Konuştuğumuz insanlar buraların çok tekin olmadığı konusunda hemfikir.

10. Agora Ören Yeri ve Smyrna Antik Kenti


İzmir’in adı da Smyrna’dan geliyor. Zamanla Simirni ya da Zmirni olarak geçen adın başına “i” takısı alarak “İzmirni” ve giderek de “İzmir”e dönüştüğü düşünülüyor.

Smyrna Antik Kenti tahminen MÖ. 3000’li yıllarda, önce bir Aiolis sonra da İon kenti olarak Bayraklı Höyüğü’nde kurulmuş. Büyük İskender (MÖ. 356–323) Doğu Seferi sırasında burayı da hakimiyeti altına almış ve Bayraklı bölgesine konuşlanmış halkı Kadifekale’nin güvenli eteklerine yerleştirmiş. Böylece şehri yeni yerine yani şimdiki merkezine taşımış. Hellenistik Dönem’de kurulan bu Yeni Smyrna, limana da sahip olan yeni yerinde şekillenmiş ve ticaretle de gelişmiş.


Büyük İskender’in ölümünden sonra kentler birliği dağılınca, Smyrna ve diğer Helen kentleri o dönem Suriye merkezli bir krallık olan Seleukoslar’ın hakimiyetine girmiş. MÖ 2. yüzyılda ortaya çıkan Bergama Krallığı bölgede kendini göstermeye başlayınca Smyrnalılar ona bağlılık göstermiş. Bergama Krallığı, Seleukoslar’dan tamamen kurtulmak için, dönemin giderek güçlenen gücü Roma’ya yardım çağrısında bulunmuş. Sonunda Smyrna, Bergama Krallığı’na bağlı ama iç işlerinde özgür, vergi muafiyeti olan, ticaret ve liman kenti haline gelmiş. İ.Ö. 138’de Bergama Krallığı’nın son Kralı Attalos III. vasiyet ile garantörlüğünü Roma’nın elinde bulundurduğu topraklarını Roma’ya bırakmış. Smyrna, en parlak dönemini Roma İmparatorluğu döneminde yaşamış.

Smyrna Antik Kenti aslında çok geniş bir alanı kapsıyor fakat antik kentin tiyatro, stadyum gibi diğer yapıları bugünkü gecekondu mahallesi altında kalıyor. O nedenle ortaya çıkarılmaları için bölgenin önce kamulaştırılıp sonra da kazı çalışmalarının yapılması gerekiyor. Smyrna Antik Kenti’nin günümüze kalan agorası ise Roma döneminden kalma. Kazı alanlarından çıkan eserleri İzmir Arkeoloji Müzesi’nde görebilirsiniz.

Eskiden halk agoralarda yönetim, siyaset ve ticarete dair konuları tartışmak için toplanırmış. Yani bir halk arenası. MS. 178’de, Smyrna’da çok büyük bir deprem meydana gelmiş ve kentin büyük bölümü harabeye dönmüş. MS. 2. yüzyılda Roma İmparator’un şehri vergiden muaf tutması ile kent yeniden imar edilebilmiş. İşte Smyrna Agorası da bu dönemde yapılmış.

Ziyaret saatleri, 1 Nisan – 1 Ekim tarihleri arası 10.00-19.00, 1 Ekim – 1 Nisan arası 08.30 – 17.30. Pazartesileri kapalı. Müzekart geçerli. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

11. Kadifekale


Rivayete göre Büyük İskender’e periler Smyrna’yı kentin dışındaki Pagos tepesine kurmasını, burada daha mutlu olacaklarını söyler. Bunun üzerine General Lysimachos  M.Ö. 4. yüzyılda bugün Kadıfekale dediğimiz yere kaleyi yaptırır.


Helen, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıdığı ve şehre hakim, harika bir manzaraya sahip olduğu için, özellikle de gün batımında, çok güzel bir ambiyansa sahip. Ama şehrin çok da tekin bir mahallesi olmadığından İzmirliler çok uğramıyor.

Bizim hiç güvende olmadığımızı düşündüğümüz olmadı, ancak geç saatlere kalmamakta fayda var. Yokuş tırmanmak istemezseniz 33 numaralı otobüs hattı (Konak – Kadifekale) ile gelebilirsiniz. Konum için tıklayın. Ek olarak belediye burada cumartesi günleri Pagos Üretici Pazarı kuruyor. Pazara gelmek isterseniz mutlaka yapılıp yapılmadığını kontrol edin deriz. Haritada 14 numara.

12. Tarihi Asansör


Asansör’ün İzmir kent kültüründeki yeri tarihi öneminden bile büyük. 1907’de Nesim Levi tarafından yaptırılan kuleli asansör, Nihatbey Caddesi’ni 40 metre yükseklikteki Halil Rıfat Paşa Caddesi’ne bağlıyor. Zamanında asansör kulesinde iki asansör bulunur, bunlardan soldaki buharla, sağdaki ise elektrikle çalışırmış. 1985 yılında gerçekleştirilen restorasyonla her iki asansör de elektrikle çalışır duruma getirilmiş.

Asansörün Halil Rıfat Paşa Caddesi’ne ulaştığı yerde demir konsollar ile taşınan ahşap bir balkon bulunuyor. Asansörle yukarıya çıkarak buradaki seyir terasından İzmir’in panoramik manzarasına bakmak bir İzmir klasiği. Gün batımı da çok güzel. Ayrıca asansörde bir restoran ve bir cafe de bulunuyor. Cafe idare eder ama restoran daha başarılı. Elbette siz burada oturmak zorunda değilsiniz manzaranın keyfini çıkardıktan sonra aşağıya inebilirsiniz. Aracınız yoksa Konak Bahri Baba otobüs durağından otobüslere binip Asansör durağında inebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 15 numara.

13. Dario Moreno Sokağı

Her akşam vodka, rakı ve şarap, içtikçe delirir insan olur harap, kurtar beni bundan ne olursun ya rab, bitsin korkunç serap!

Birçoğumuzun bildiği bu dizelerin sahibi Dario Moreno veya tam adıyla David Arugete Moreno. Kendisi İtalyan-Yahudi asıllı bir Türk gitarist, piyanist ve sinema oyuncusu. İzmir’de yaşamış olan en büyük sanatçılardan biri. Asansörden inince kapı, Dario Moreno’nun bir dönem yaşadığı evin bulunduğu meşhur Dario Moreno Sokağı’na açılıyor. Bu sokak, sağlı sollu eski Rum evleri, tatlı cafeleri, hediyelik dükkanları ile dolu kısa ama keyifli bir sokak. Buradaki cafelerde, bir kahve molası verebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

14. İzmir’in Meşhur Sokak Lezzetleri: Kokoreç, Midye, Kumru, Söğüş…


Sanırım Türkiye’nin sokak lezzetleri ile meşhur şehri İzmir. Ülkenin en iyi kokoreç ve söğüşçülerinin İzmir’de olduğu söyleniyor. İstanbul’da midye mekanları açılmadan çok önce İzmirliler Kordon’da midye keyfi yapıyorlardı. Kumru İzmir’den çıkıp, ülkenin favori fast foodlarından birisi oldu. Keza içi akışkan çikolata dolgulu bomba da. Daha bunun lokması, çöpçüsü var… Bunların en iyisi nerede yenir öğrenmek için hadi İzmir’de Ne Yenir, Nerede Yenir yazımıza.

15. Ot Yemekleri & Zeytinyağlılar


Girit ve Rumelili göçmenlerin mutfak kültüründen İzmir mutfağına miras kalan bir çok lezzet var. Ebegümeci, ısırgan, cibez, turpotu, kabak çiçeği dolması, şevketi bostan, radika, deniz börülcesi, hardal otu, kuzu kulağı, semizotu, kuşkonmaz, arapsaçı, pazı, ıspanak gibi zeytinyağlı ot yemekleri ve enginarlı, kabaklı, patlıcanlı, taze fasulyeli, barbunyalı diğer zeytinyağlı yemekler… Bunlar birçok İzmir restoranında, esnaf lokantasında veya meyhanesinde bulabileceğiniz seçenekler. Her öğününüzde mutlaka farklı farklı birkaç ot yemeğini veya zeytinyağlıyı ortaya isteyip deneyin.

16. Balık

İzmirliler, akşamları sofralarını evlerinin balkonlarına kurarlar. Dışarıda yenecekse de İzmir’in her beldesinde isim yapmış balıkçı vardır. Merkezde balık yiyebileceğiniz adreslerin hepsi Kordon’da kümelenmiş durumda. Ama merkezden çıkıp, Urla, Çeşme ve Seferihisar’ın sahil kasabalarına en olmadı merkezin İnciraltı veya Güzelyalı sahillerine gittiğiniz zaman keyfiniz tabii ki katlanıyor.

Balçova’ya bağlı İnciraltı mevkii, İzmir’in en çok tercih edilen yerlerinden. Burada balığı, Kordon’a göre daha uygun fiyata yersiniz. Balık Pişiricisi Veli Usta, Boğaziçi Restoran veya Sipari’yi tercih edebilirsiniz. Üstüne bir de Serkan Hamza’da midye dolma kaçmaz. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

17. İzmir Gece Hayatı


İzmir’in en güzel yanlarından birisi 365 gün yaşayan bir gece hayatının olması. Kıbrıs Şehitleri’ne bağlanan Muzaffer İzgü ve Gazi Kadınlar üzerindeki tarihi konaklarda çeşit çeşit bar, canlı müzik mekanı, birahane bulunuyor. Bazen Kültürpark’ta elektronik müzik partileri de oluyor. En beğendiğimiz mekanları İzmir Gece Hayatı yazımızdan okuyabilirsiniz. Biz Gazi Kadınlar Sokağı’ndaki mekanlardan hiç hoşlanmadık. Muzaffer İzgü Sokak’takiler çok daha tercih edilesi mekanlar. Haritada 18 numara.

18. Kültürpark


İzmir merkezdeki devasa bir yeşil alan olan Kültürpark şehrin ilk fuar alanı olmasının yanında kent sakinlerinin yürüyüşe, gezmeye geldiği, çocuklarını oynattığı bir park. İçinde bir de lunapark var.

1936’de açılan parkın içinde tiyatrolar, kültür sanat ve eğlence mekanları da var. Fuar alanı 90’larda Kültürpark’a sığmamaya başlayınca, belediye fuar için Gaziemir’de yeni bir bina yaptırmış ama İzmir Enternasyonal Fuarı hala burada yapılyor.


Şimdilerde burası, içinde çeşitli müzelerin, galerilerin, spor alanlarının olduğu çeşitli etkinliklerin gerçekleştiği popüler bir rekreasyon alanı. Parkın içinde koşu parkuru, spor salonu, tenis kulübü ve evlendirme dairesi de var. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

19. İzmir Enternasyonel Fuarı


Geleneksel olarak her yıl Eylül ayının ilk haftasına denk gelen İzmir Enternasyonal Fuarı ismi gereği kulağa sadece ticari bir etkinlik gibi geliyor ama aslında büyük bir şehir festivali.

Önce ticari boyutundan başlayalım. İlk olarak 1923 yılında Atatürk’ün yönlendirmeleriyle başlamış ve neredeyse 100 yıldır, savaş, ekonomik kriz demeden gerçekleşmeye devam ediyor. Türkiye ekonomisinin canlanması, dünyadaki diğer ekonomiler ve kültürlerle ortak bir paydada buluşulması için önemli bir platform olagelmiş.

Tüm bunlar bir yana, bir de eğlence, kültür-sanat boyutu var. Her sene İzmirlilerin dört gözle beklediği, tiyatroların, konserlerin, sergilerin, sokak gösterilerinin, film gösterimlerinin, caz gecelerinin de olduğu gerçek bir festival.

20. Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi


Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi de tıpkı İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi gibi şehir içinde saklı bir vaha. 48 bin metrekarelik alana 1970’de kurulmuş bahçe ve tesis, aynı zamanda herbaryum uygulama ve araştırma merkezi. İçinde 3 bini aşkın bitki türü var. Bunların çoğunluğu da yerli ve endemik türler. Giriş ücretsiz, hafta içi ziyaret saatleri 08.00- 17.00. Hafta sonları kapalı. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.

21. Karşıkaya

Karşıyaka ise İzmir’in Anadolu Yakası gibi. Konak ilçesinin tam karşısında, İzmir Körfezi’nin öteki ucunda bulunduğundan ismi Karşıyaka olmuş. Buraya ulaşım için tavsiyemiz, aşağıda da bahsettiğimiz vapuru kullanmanız. Karşıyaka’da uğrayabileceğiniz noktalar;

Bostanlı Sahili: Bostanlı Karşıyaka’nın sahil semtlerinden. Yani Konak için Alsancak ne ise Karşıyaka için Bostanlı da o. Burada yapılacak en güzel iki şey, herhangi bir kafede veya barda takılmaca veya İstanbul’un Caddebostan sahiline benzeyen sahil kenarındaki taşlık alanda oturup gün batımını izlemece. Haritada 21 numara.

Karşıyaka Çarşısı: Karşıyaka İskele’nin karşı sokağında bulunan, dükkanlar, cafeler, kitapçılar, mağazalar, restoran ve cafelerin sıralı halde sağlı sollu cadde boyunca uzandığı çarşı. Konum için tıklayın. Haritada 22 numara.

Latife Hanım Köşkü Ve Anı Evi: Uşakizadelerin yazlık köşkü olarak 1860’lı yıllarda yapılmış, Atatürk’ün annesi Zübeyde hanımın ömrünün son günlerini geçirdiği ve vefat ettiği yer olan Latife Hanım Köşkü ve Anı Evi. Köşk, restore edilerek 2008’de anı evi olarak ziyarete açılmış. Müzede o döneme ait olan eşyalar ve Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan balmumu heykelleri bulunuyor. Yaz dönemi Pazar günleri hariç diğer günler, kış dönemi pazartesi günleri hariç diğer günler 09.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık. Giriş ücretsiz. Konum için tıklayın. Haritada 23 numara.

Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı ve Zübeyde Hanım Anıt Mezarı: Karşıyaka Alaybey sahilinde, Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı’nı, konum için tıklayın (Haritada 24 numara.) ve Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın anıt mezarını da ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 25 numara.

22. Teleferik

Balçova’daki İzmir Teleferik, panoramik seyir yapabileceğiniz, bir tarafı ormanla kaplı, seyir terasları, yürüyüş yolu ve çocuk parkı olan rekreasyon alanı. Restoran ve cafeler de bulunuyor fakat sınırlı sayıda yer var, çok fazla seçim şansınız yok. Mangal veya büyük çapta piknik yapılmasına da izin yok. Bizce vaktiniz sınırlıysa burayı atlayabilirsiniz. Teleferik pazartesi günleri dışında 11.00-19.00 saatleri arasında çalışıyor. 5 yaş altı çocuklar için ücretsiz. 18.00 dan sonra yukarı çıkış için bilet alınamıyor. Konum için tıklayın. Haritada 26 numara.

23. Tarihi Havagazı Fabrikası ve Akşam Konserleri

İzmir sanayisinin sembol yapılarından olan Tarihi Havagazı Fabrikası da İstanbul’daki Santralistanbul gibi zamanla işlev dışı kalmış bir sanayi tesisinin restore edilerek yeniden işlevselleştirilmesiyle oluşturulmuş bir kültür-sanat alanı. 1862 yılında yapılmış olan ve 1955 yılında kapatılana kadar şehrin havagazı ihtiyacını karşılamış olan fabrika 2008’de içinde sergi salonları, atölyeler, açık hava seyir alanı olan bir kültür sanat merkezine dönüştürülmüş.

Bir ara içeride akşam konserleri gerçekleştirilen mekan şimdilerde gençlerin özgürce proje üretebilecekleri, projelerine ilişkin prototiplerini atölyelerde gerçekleştirebilecekleri Havagazı Gençlik Yerleşkesi olarak kullanılıyor. Şimdilik ana mekan bu şekilde değerlendirilecek olsa da çim alanda açık hava sinema etkinlikleri ve çim konserlerinin devam etmesi bekleniyor. Konum için tıklayın. Haritada 27 numara.

24. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu

Foto: https://www.suslukadinlarbisikletturu.com

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, İzmirli kadınların başlattığı ve yıllar içinde uluslararası bir etkinliğe dönüşmüş bir başarı hikayesi. İlk kez 2013 yılında İzmir’de “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü”ne dikkat çekmek isteyen Sema Gür tarafından bir Facebook etkinliği olarak ortaya çıkmış ve kulaktan kulağa yayılarak birçok kadına ulaşmış. 2013’te tam 300 kadının, en güzel kıyafetlerini giyerek, bisikletlerini çiçeklerle ve kurdelelerle süsleyerek şehir merkezinde toplandığı ve birlikte çevre ve egzoz dumansız bir şehir için yavaş tempoda 3 kilometre pedal çevirdikleri etkinlik, 2018’e gelindiğinde AB Ulaşım Komisyonu tarafından tanınarak, Türkiye dışında İtalya, Almanya ve İsviçre’de 70 şehirde yapılan uluslararası bir Kadın Hareketi’ne evrilmiş. Şimdi de her yıl eylül ayında Dünya Otomobilsiz Kentler Gününde yapılagelen klasikleşmiş bir İzmir etkinliği.

25. İzmir Festivalleri

İzmir’i İzmir yapan, onu bu kadar sevmemize neden olan, tabii ki yılın her zamanı gerçekleşen harika festivalleri!

26. AVMler

Konak Pier: Tarihi mal depolama alanı ve balık halinin, restore edilerek 2004 yılında alışveriş merkezi olarak açılmış hali. Sadece belli başlı bazı markalar bulunuyor. Bu konuda tatmin edici değil ama mimari yapısı, kaliteli restoranları ve deniz üstünde bulunuyor olması artı puan. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

Forum Bornova: Ege bölgesinin ve İzmir’in ilk açık hava alışveriş merkezi. Konum için tıklayın. Haritada 28 numara.

Mavibahçe Karşıyaka: İzmir’in en büyük çocuk katına ve IMAX sinemasına sahip alış veriş merkezi. Burayı diğerlerinden farklı kılan ise düzenlenen dans gösterileri, konserler, söyleşiler gibi farklı etkinlikler. Konum için tıklayın. Haritada 29 numara.
İstinye Park Balçova: İstanbul’un en iyi avm’lerinden İstinye Park’ın Balçova şubesi. 2020 yazında açılacaktı ama sanırsak korona sebebiyle ertelendi. Konum için tıklayın. Haritada 30 numara.

Hilltown Karşıyaka: Karşıyaka’da, yaklaşık 200 mağaza, bir hipermarket ve yedi sinema salonu ile hizmet veren 2019’da açılmış bir avm. Konum için tıklayın. Haritada 31 numara.

İzmir’deki Diğer Gezilecek Yerler

  1. Çeşme
  2. Alaçatı
  3. Urla
  4. Seferihisar
  5. Sığacık
  6. Karaburun
  7. Mordoğan
  8. Foça
  9. Efes Antik Kenti
  10. Selçuk
  11. Şirince
  12. Pergamon Antik Kenti
  13. Kozak Yaylası
  14. Birgi
  15. Barbaros Köyü
  16. Germiyan Köyü
  17. Bademler Köyü
  18. Kösedere Köyü
  19. Özbek Köyü
  20. Saip Köyü
  21. Ildır
  22. Kozbeyli Köyü
  23. Lübbey Köyü
  24. Teos Antik Kenti
  25. Phokaia Antik Kenti
  26. Erythrai Arkeolojik Ören Yeri
  27. Agora Ören Yeri
  28. Klazomenai Antik Kenti Zeytin İşliği
  29. Lebedos Antik Kenti

27. Çeşme & Alaçatı


Çeşme sadece Alaçatı sokakları, sörf noktaları ve beach club’lardan oluşmuyor. Burası merkezden Ilıca’ya, Ovacık’tan Paşalimanı’na, Ildırı’dan, Şifne’ye kocaman bir bölgeyi kapsıyor. Bodrum merkeze benzeyen ve kuru kalabalıklardan oluşan Çeşme merkez çok enteresan değil kabul ama özellikle Çeşme’nin Alaçatı kadar Ilıca ve Ildırı gibi diğer sakin bölgeleri de ayrıca keşfedilesi yerler. Özellikle de Ildırı, balık keyfi için, Ilıca ise çocuklu ailelerin deniz keyfi için ideal noktalardan. Şifne’de ise gün batımına karşı sahilde kumlar üzerinde balık yiyebileceğiniz salaş ama keyifli birçok mekan var. Germiyan Köyü ise Türkiye’nin ilk “slow food” noktası. Haritada 1 numara.


Alaçatı’ya gelirsek, burası Ege’ye özgü zarafeti ile lüksü birbirine harmanlayan, Bodrum ile birlikte Türkiye’nin en gözde iki tatil yerinden birisi. Kendini şımartmak, felekten bir tatil yapmak isteyenler için güzel restoran ve butik otellerinden, konsept beach clublarına biçilmiş kaftan. Cumbalı taş evleri, begonvil dolmuş sokakları ile her köşesi bir Instagram karesi. Aynı zamanda dünyadaki en iyi rüzgar sörfü noktalarından birisi olduğu için sörf kültürünün de kalelerinden.

Alaçatı’da ne yapılır, nereler görülmeli, nerelerde takılmalı derseniz, size bomba gibi bir Alaçatı rehberi hazırladık. Hadi hemen tık tık! Haritada 2 numara.

28. Urla & Urla Bağ Yolu


İzmir’den Alaçatı’ya giderken yolunuzun üzerinde kalan Urla, Rumlardan kalma taş konakları, şehre yakın bir sayfiye yeri oluşu, kaliteli yeme-içme imkanları ve ünlü bağları ile son senelerde her Ege’ye taşınma hayali olan şehirlinin hayallerini süsler oldu.

Bir gün de Urla’yı gezip görmek isterseniz burada ne yapılır, nerede ne yenir gibi soruların cevabını, detaylı Urla Rehberi‘mizde bulabilirsiniz. Zamanınız sınırlıysa en azından yarım gün ayırıp Bağ Yolu’ndaki bağları turlamayı düşünmelisiniz. Haritada 3 numara.

Rivayete göre Urla’nın bağları o kadar ünlüymüş ki, şarapları rekabette yenik düşen Roma imparatoru Urla bağlarının yakılmasını emretmiş. Buradan Urla’da bağcılığın ne kadar köklü olduğunu anlıyoruz. Elinizdeki harita ve yollardaki yönlendirmeleri takip ederek Urla’daki bağları gezebiliyorsunuz. Bazılarında yemek de yiyebiliyor hatta konaklayabiliyorsunuz. Detaylar, Urla Bağ Yolu yazımızda.

Selçuk, Menderes, Seferihisar, Urla, Çeşme ve Karaburun’da da üzüm bağları ve benzer yapılanmalar var ama en ünlüsü Urla’daki.

Ayrıca Urla’nın, İzmir’in yükselen kitesurf ve gastronomi noktalarından olup ve enginarı ile ünlü olduğunun da altını çizelim.

29. Seferihisar & Sığacık

Türkiye’nin ilk “yavaş şehri” yani citta slow’u olarak bilinen Seferihisar’a bağlı küçük bir kaleiçi kasabası olan Sığacık da bir tam gününüzü ayabileceğiniz  noktalardan. Buraya geldiğinizde, çoğu butik otele dönüştürülmüş avlulu, cumbalı, tahta panjurlu taş evlerle dolu keyifli sokaklarını gezebilir, her Pazar kurulan  pazarından alışveriş yapabilir, Teos Antik Kenti’ni gezebilir, restoranlarında balığın ve deniz ürünlerinin tazesini bulabilirsiniz. Bölgeden daha fazla öneri için Sığacık Rehberimize göz atabilirsiniz. Haritada 5 numara.

30. Karaburun & Mordoğan

İzmir’de, kalabalıklardan izole, sakin, doğal ve mavi bayraklı koylarda kafanızı dinleyerek tatil yapabileceğiniz, lezzetli balık yiyebileceğiniz ve dalış yapabileceğiniz bir yer arıyorsanız, direksiyonu, Karaburun ve onun mavi ilçesi Mordoğan’a çevirin. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

31. Foça

İzmir’in, adını fok balıklarından alan, sakin ve huzur dolu bir kasabası olan Foça, tarihi, arkeolojik değerleri, mutfağı ile İzmir’in görülesi ilçelerden biri. Yarım gününüzü ayırıp küçük ilçe merkezini gezmek, sakin bir gün geçirdikten sonra akşamı, balık keyfine bağlamak için ideal yer. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

32. Efes Antik Kenti


Selçuk ilçesinde yer alan Efes Antik Kenti, hiç şüphesiz bir İzmir klasiği. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan, M.Ö. 3.000 yıllarında kurulmuş olan, Celsus Kitaplığı, Hadriyan Tapınağı, Skolastika Hamamı, Mermer Caddesi, Artemis Tapınağı ve amfi tiyatrosu ile döneminin en zengin şehirlerinden olan Efes Antik Kenti’ni, antik kente komşu olan Meryem Ana Evi gibi Hristiyanlık için önemli olan hac merkezlerini gezmeden İzmir’den dönmek olmaz. İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı olan Efes Antik Kenti hakkında çok daha fazlasını başka bir yazımızda anlattık. Haritada 9 numara.

33. Selçuk’ta Skydive


Hazır Selçuk’a gelmişken, biraz adrenalin patlaması yaşamaya ne dersiniz? Buradaki Efes Drop Zone’da gökyüzü dalışı yani skydiving yapılıyor. 4.000 metreden, saatte 200 kilometre hızla İzmir semalarından aşağı inmek, bizce ölmeden önce yapılacaklar listesine ilk sıradan girmesi gereken bir deneyim. Bizim buradaki Skydiving maceramızı da Efes Manzaralı Serbest Paraşüt yazımızdan okuyabilirsiniz. Haritada 10 numara.

34. Şirince


Elbette buraya kadar gelmişken, yine Selçuk’a bağlı olan, Arnavut kaldırımlı sokakları, Rumlardan kalma sevimli evleri, tarihi kiliseleri, meşhur Matematik Köyü ile ismi gibi şirin bir köy olan Şirince’ye de uğramanızı öneririz. Yoksa bu bölge çok eskik kalmış olur. Detaylar Şirince Rehberi‘mizde. Haritada 11 numara.

35. Bergama & Pergamon Antik Kenti


Bergama’daki Pergamon Antik kentinden çok etkileneceksiniz ama bizce Bergama’nın kartpostaldan fırmalama tarihi mahallelerini daha bile çok seveceksiniz. Mimarisi, mahalle yaşamı ile o kadar nostajik ve tatlı ki fotoğraf makinanızın hafıza kartını doldurmanız muhtemel. Daha detaylı bir program yapmak için Bergama Rehberi‘mize göz atmayı unutmayın.


Pergamon Antik Kenti’nin ünü Efes’in gölgesinde kalmış olsa da aslında müthiş önemli bir antik kent. Parşömenin icat edildiği, dünyanın en dik amfi tiyatrosunun, Asya’nın ilk kütüphanesinin ve dünyanın ilk kapsamlı hastanesi olarak bilinen Asklepion’un bulunduğu yer. Haritada 12 numara.

36. Kozak Yaylası


Bergama’nın sırtlarındaki, uçsuz bucaksız fıstık çamı ormanları ile kaplı olan Kozak Yaylası ülkemizin en güzel ormanlarından. Eğer doğaya kaçmak isterseniz Kozak Yaylası yazımız size rehberlik edebilir. Haritada 13 numara.

37. Birgi


İzmir’in Ödemiş‘e bağlı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki sevimli köyü Birgi, hem mimari dokusu, hem de doğası ile çok özel bir yerleşim. Burada Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin örneklerinin bozulmadan bugüne gelebilmiş örneklerini göreceksiniz. Pazarından harika lezzetler satın alabileceğiniz, tarihi Meydan Kahvesi’ne oturup çay-kahve içebileceğiniz, tarihi ve nostaljik sokaklarında harika fotoğraf kareleri yakalayabileceğiniz bir yer. Birgi için ayrı bir Birgi’de Gezilecek Yerler Rehberimiz de var. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

38. İzmir Köyleri

İzmir’in köyleri de bildiğiniz köylere benzemiyor:
– Sürdürülebilir kalkınmaya ve üretime önem veren, Oyuk Festivali ile ünlenen Barbaros, haritada 15 numara,
– Türkiye’nin ilk “slow food” köyü Germiyan, haritada 16 numara,
– Çöpünü dönüştüren ve tiyatro oynayan entel köy Bademler, haritada 17 numara,
– Her şeyi ile size nostalji yaşatan Kösedere, haritada 18 numara,
– Canlı balık mezatı izleyebileceğiniz balıkçı köyü Özbek, haritada 19 numara,
– Meşhur manzaralı kır kahveli Saip, haritada 20 numara,
– Türk dizilerinin favori seti Ildır, haritada 21 numara,
– Asırlık çınar ağaçları ve tarihi konaklarıyla Birgi, haritada 14 numara,
– Taş mimarili tarihi Rum evleri, Matematik Köyü ile Şirince, haritada 11 numara,
-Foça yakınlarında, manzaralı camisi ve dibek kahvesi ile öne çıkan Kozbeyli, haritada 22 numara,
-Ve terk edilmiş hayalet köy Lübbey… Haritada 23 numara.

Her biri kendine has, her biri bir alanda kendini geliştirmiş, diğerlerinden ayrışmış çok özellikli köyler. Altınızda araba varsa, o köy senin bu köy benim gezebilirsiniz.

Hepsi hakkında detayları, En Güzel İzmir Köyleri yazımızdan okuyabilirsiniz.

39. İzmir Plajları

İster beach clublarında happy hour yapayım, ister çoluk çocuk ılık ve sığ sularda olayım, ister kumluk sahillerinde dalgalarla oynayayım, isterseniz de çivi gibi soğuk ve derin sularında serinleyeyeyim ve kafamı dinleyeyim deyin, İzmir’de her zevke uygun bir sahil var. Hepsini İzmir Plajları yazımızda bulabilirsiniz.

40. Az Bilinen Antik Kentler


UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Efes Antik Kenti ve Bergama Antik Kenti bir kenara dursun, Ege sahillerimizde az bilinen, irili ufaklı birçok antik kent var. İzmir’de ister Urla’ya, ister Çeşme’ye, ister Seferihisar’a gidiyor olun, yolunuzun üstünde adını az duyduğunuz fakat uğradığınız zaman sizi oldukça şaşırtacak birçok antik kente rastlayabilirsiniz.

Seferihisar, Sığacık’ın en önemli tarihi değeri, M.Ö. 1000 yıllarında Akalar’dan kaçan Giritliler tarafından kurulan ve daha sonra İonialıların kenti olan Teos Antik Kenti, haritada 24 numara,

Adını fok balıklarından alan Foça’da kurulmuş, 12 İon kentinin en önemlilerinden birisi olan ve tarihi MÖ. 2000’e kadar uzanan Phokaia Antik Kenti, haritada 25 numara,

Çeşme’nin Ildırı ilçesinde bulunan, yerleşim geçmişi Tunç Çağı’na kadar giden ve 2. derece sit alanı olan Giritlerden kalma Erythrai Antik Kenti, haritada 26 numara,

-İzmir merkezde Kadifekale bölgesinde bulunan, eski İzmir olarak bilinen Smyrna Antik Kenti’nin bir uzantısı olan, M.S. 2. yüzyıl Roma Dönemi kalıntılarından Agora Ören Yeri, haritada 27 numara,

-Urla’da bulunan, tarihi MÖ. 4.000 yıllarına dayanan 12 İon kentinden biri olan Klazomenai Antik Kenti ve buradaki antik zeytin işliği, haritada 28 numara,

-Ve Menderes’te bulunan, MÖ 7. yüzyılda kurulmuş olan ve yine 12 İon kentinden biri olan Lebedos Antik Kenti. Haritada 29 numara.

19 Comments

  1. Merhaba bir yerleri gezmeye gitmeden önce mutlaka sizden tüyo alıyorum ve beni hiç yanıltmadınız. Ben liste yapmadan kendime bir harita çıkarmadan genelde yola çıkmıyorum ve çoğunlukla sizin sayfanızdan direkt faydalanıyorum. Çok teşekkür ederim.

  2. Selamlar, eşim ve ben gezmeyi, yeni yerler görmeyi, güzel ülkemin sadece sahiller ve denizlerden ibaret olmadığına inandığımız için bizim gibi düşünen ve bize rehberlik edebilecek bir site arayışında iken sizi bulduk. İyi ki bulmuşuz. O kadar detaylı ve bir o kadar da özveri ile hazırlamış olduğunuz sitenizi severek ve merakla takip ediyoruz. İzmirli olduğumuz için kendimizi şanslı sayıyoruz fakat İzmir’i o kadar güzel ve detaylı anlatmışsınız ki İzmirli olarak bizi bile utandırdınız. Ne zaman bir yere gitmek istesek yada plansız kısa yada uzun bir tatil yapmak istesek mutlaka sitenize bakıyoruz. Gerçekten tebrikler. Sevgi ve saygılarımızla.

    1. Merhaba Metin Bey,
      Bizi çoooook mutlu ettin bu yorumunuz <3 İnsanın özeninin fark edilmesi, emeğinin takdir edilmesi ve bunun birilerinin hayatında minik de olsa bir dokunuşa döndüğünü duyması kadar motive edici bir şey olmaz. Okuyup geçmeyip, bize yazdığınız için çok teşekkürler.

  3. Rotamizi nereye çevirsek önce sizin sitenize girip bakıyoruz:) Nereleri gezmemiz gerekli, nerrden gidelim, ne yiyelim:) İyi ki varsiniz Biz Evde Yokuz ailesi‍.

    1. Sevgili Sinem,
      Ne mutlu bize seyahatlerinizi güzelleştirebiliyorsak. Çok sevgiler

  4. Bir çok siteye baktım İzmir için, aslında gidip görmeden önce gidecegim yer hakkında istediğim bilgileri elimde hazır eder, öyle yola çıkarım. Siz, tam nokta atısı bilinmek istenenleri çok guzel yazmıssınz. 10 numara rehberlik hizmeti resmen. Aydınlatmanız, paylastıgınız bilgiler ve emeginiz icin cok tesekkur eder, bi dunya keyifli yolculuklar yasamanızı dilerim.

    1. Merhaba Eda,
      Bilmeni isteriz ki çok kıymetli bizim için yorumun. Bu siteyi ayakta tutmak için 8 yıldır verdiğimiz emeğin haddi hesabı yok. Onca zaman, çaba, harcama… Bazen havluyu atasımız geliyor ama sizden gelen böyle bir yorumla tekrar hevesleniyoruz üretmek için. Çok çok teşekkürler emağimizi fark ettiğin ve tüm güzel sözlerin için.

    1. Merhabalar, sayenizde gidemedigimiz yerlere gidiyoruz sizinle ❤️ Siteniz çok güzel aydınlatıyor emeklerinize sağlık. Naçizane fikrinizi almak isteriz. Biz ailecek 2 günlük bir kaçamak yapalım istiyoruz ve kacamağı da İzmir, Efes, Şirince, Bergama olarak düşündük. Bursa’da yaşıyoruz. 2 çocuk ile (12 ve 4 yaşlarında) birlikte. Uygun mu ilk defa o taraflara gideceğiz yardımcı olabilir misiniz. rotayi nasıl belirlemeliyiz?

      1. Merhaba Pınar
        Tam olarak ne uygun mu diye sormak istemiştiniz?
        Anladığımıza göre antik kent gezeceksiniz. Efes ve Bergama uzantılarıyla birlikte yarım gününüzü alacak yerker. Efes çoğunlukla düz ayak ama Bergama değil.

  5. Sizi severek takip ediyoruz gerçekten eğlenceli yazılarınız ve videolarınız var doğu turunuz olmıyacak mı ?

  6. Sizi severek takip ediyorum, gerçekten çok güzel geziyorsunuz. Allah bozmasın 🙂 Biz ailecek İzmir’e taşınmak istiyoruz. Daha doğrusu Ege taraflarına. Pılımızı pırtımızı toplayıp oraya yerleşmek istiyoruz. Şu an yaşadığımız yerde doğa içinde Kartepe’de oturuyoruz fakat nedendir bilmem, eşimle tanıştığımız günden beri o tarafların hayalini kuruyoruz. Bana bir şekilde ulaşıp o taraflar hakkında tavsiyeler verebilirseniz veya bu yazımın altına yorum yaparsanız çok sevinirim. Şehir merkezi dışında güzel tatlı yerler arıyoruz. Bi arsa alıp içerisinde bi prefabrik yapıyla başlamak istiyoruz. İyi gezmeler dilerim 🙂

    1. Merhaba Melike,
      Güzel sözlerin için teşekkürler. Biz danışmanlık vermiyoruz. Özellikle de bu tip önemli kararlarda yer almamayı tercih ediyoruz. Bunlar bizi aşan sorumluluklar. Umarım gönlünüze göre bir yer bulup mutlu olursunuz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir